Paylaş
Yüzyıllarca kesin tedavisi bulunamayan migren hastalığında “endoskopik cerrahi tedavi” son 15 yıla damgasını vurdu. 21. Yüzyıl tıbbının en önemli gelişmelerinden biri olarak değerlendirilen kapalı ameliyat yöntemi sayesinde migren hastaları artık korkmadan rüzgârda dolaşabiliyor, istedikleri yiyecekleri yiyebiliyor, şezlongda gönlünce güneşlenebiliyor, korkmadan gebelik duygusunu yaşayabiliyor, en sevdiği parfümü kokusundan endişe etmeden kullanabiliyor. Çünkü endoskopik migren ameliyatı ile migren ağrı ve atakları tamamen ve kalıcı olarak ortadan kaldırılabiliyor. Ameliyatlarda elde edilen başarı oranı ise yüzde 90 seviyesinde.
Ülkemizde de gerçekleştirdiğimiz kalıcı migren tedavisinde en çok merak edilen ve en sık dile getirilen soruları ve yanıtlarını şöyle sıralayabiliriz.
Migren hastalığının kesin tedavisi gerçekten var mı?
Migren ameliyatı bugüne kadar hastalara uygulanan bilimsel tedavi yöntemleri arasında migren atak ve ağrılarını kalıcı olarak sona erdiren tek tedavi yöntemidir, yani kesin çözüm getirmektedir. İnsanlık tarihi kadar eski olan migren hastalığının 15 yıl önce bulunan migren ameliyatıyla kalıcı olarak tedavi edilmesi tıp dünyasında büyük yankı uyandırmıştır. Çünkü şu ana kadar uygulanan ilaç tedavisi dahil hiçbir tedavi yöntemi migreni tamamen sona erdirememişti.
Bu tedavi yöntemi Plastik ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Bahman Guyuron tarafından yapılan alın germe ve göz kapağı estetiği sırasında tesadüfen bulundu. Migreni olan hastaların bu estetik operasyondan sonra ağrılarının tamamen geçtiğini fark etmeleri ve bunu Prof. Dr. Guyuron ile paylaşmaları sonrasında nörologların da katıldığı cerrahi tedaviye yönelik geniş kapsamlı bilimsel araştırmalar, çalışmalar yapıldı. Alın migreni, ense kökü, şakak ve nasal bölge migreninin tedavisine yönelik birçok migren ameliyatı gerçekleştirildi. Hastaların yüzde 90’ında kalıcı sonuçlar elde edilmesi, tıp çevrelerinde büyük bir heyecan yarattı. Ameliyatların sonuçları saygın tıp dergilerinde yayımlandı.
10 yıla varan hasta takibinde alınan sonuçların kalıcı olduğu gözlemlendi. Bu bilimsel tedavi yöntemi, son yıllarda ülkemizde de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmekte birçok migren hastası, ağrı ve ataklara veda etmektedir.
Migren ameliyatı, botoks uygulamasının ağrı ve ataklar üzerindeki birkaç aylık geçici tedavisini kalıcı hale getiriyor. Ameliyatın amacı ağrı ve atakları azaltmak, geçici olarak önlemek ya da ötelemek değildir.
Cerrahi tedavide beyine müdahale ediliyor mu?
Migren ameliyatı bir beyin ameliyatı değildir. Müdahale bölgesi beyin değil, kafatası ile saçlı deri arasında kalan belli başlı tetikleyici sinir dokularıdır.
Migren ameliyatı sadece migren hastalığının tedavisinde mi uygulanmaktadır?
Migren ameliyatı primer, yani birincil grupta yer alan ve kendiliğinden başlayan migren ve gerilim tipi baş ağrısının kalıcı tedavisi için geliştirilen bir yöntemdir. Hastanın ameliyata uygun kriterlere sahip olması gerekmektedir. Uyguladığı tedavilere rağmen migren ağrı ataklarından kurtulamayan ve günlük yaşamı ciddi şekilde örseleyen gerilim tipi baş ağrısı olanlar migren ameliyatına uygun hastalardır.
Migren ameliyatı korkulacak bir operasyon mudur?
Migren ameliyatı, endoskopik teknikle yapılan, en az doku hasarıyla en etkili sonuçların alındığı, ameliyatın ağrısız ve diğer operasyonlara göre daha kısa sürdüğü, iyileşmenin 1 hafta gibi bir sürede gerçekleştiği hastalar açısından konforlu ve güvenilir bir operasyondur.
Bu kapalı ameliyat yönteminde kesi izi minimum boyuttadır, 1 ila 3 santim arasında kesi açılır. Saçlı deri içinden ya da üst göz kapağından açılan küçük kesinin iyileşmesi hızlıdır, ağrısı azdır, riskleri minimum seviyededir.
Bu cerrahi tedavi ile migren nasıl sonlandırılıyor?
Endoskopik migren ameliyatı, başın çeşitli bölgelerinde saçlı deri ile kafatası arasında kalan tetikleyici ana duyusal sinirlerin üzerindeki baskıyı kaldırmak, bu sinirleri rahatlatmak, serbestleştirmek amacıyla yapılır. Üzerindeki baskının kalktığı sinir dokusu bir daha migreni tetiklemez.
Ameliyat sonrasında migren atakları ne zaman son buluyor?
Endoskopik migren ameliyatından sonra iyileşme en geç 10 gün içinde gerçekleşmektedir. Hasta aynı gün evine taburcu olur. 1 hafta sonra iş hayatına dönebilir.
Operasyonun ardından ilk gece geçici migren ağrısı görülmektedir. Ameliyattan sonraki 1 aylık zaman diliminde migren atakları ve ağrıları tamamen son bulmaktadır. Bazı hastalarda ise ağrı şiddeti ve süresi, atak sıklığı tıpkı normal baş ağrısı seviyesine çekilmekte, migren hastalığında yüzde 80’e varan bir azalma olmaktadır.
Gelecek yazımızda görüşmek dileğiyle…
Paylaş