Paylaş
Diyet sonrası tüm vücuttan verilen kilolar, kolların yapısını da etkiliyor. Kolun dirsek ile üst kısmı arasında kalan arka ve alt dokularında kaçınılmaz olarak sarkmalar oluşuyor. Kollar kaldırıldığında sarkmanın derecesine bağlı olarak deri ve deri altı dokusu perde gibi sarkık bir şekil alarak kolun estetik görüntüsünü tamamen bozuyor.
Koldaki fazla kiloların kısa sürede verilmesiyle ortaya çıkan kol sarkmasına (yarasa kol) neden olan faktörler, deri altı yağ dokusunun azalması ve cildin esnekliğini kaybetmesidir. Yaşlanma ve yerçekiminin etkisi ise önlenemez faktörlerdir. Ayrıca kadınların cilt kalınlığının erkeklerden daha ince olduğu ve genetik yatkınlığın etkili olduğu da unutulmamalıdır. Ancak genç yaşta diyetle verilen kilolar kadınların kâbusu olmaktadır.
Genç yaşta zayıflama sonrası kol sarkmasında, cilt ve cilt altı doku düşmesi orta derecenin altındaysa, gerekli muayene sonrası tedavi için lazer lipoliz ya da vaser lipo teknikleri istenilen sonucu ortaya koymaktadır. Ortalama 1 saatte lokal anestezi altında gerçekleşmektedir. Dikiş atılmadığı için iz de kalmamaktadır. Kol içinde sarkmaya neden olan gevşemiş yağ dokuları sıvılaştırılarak vücuttan atılır. Ciltteki hafif sarkma, bu teknikler sayesinde toparlanmaktadır. Hasta aynı gün taburcu olmakta, ortalama bir hafta sonra günlük işlerine dönebilmektedir. Sonuçlar, operasyondan hemen sonra kendini gösterir. 1 ila 1.5 ayda tam iyileşme gerçekleşir. Hafif sarkmalarda yapılan lazer lipoliz müdahalesi, ilerde yaşanacak ileri düzeydeki sarkmaları da uzun yıllar ötelemiş olacaktır.
Koldaki sarkmanın derecesi, orta yaş ve üzerinde genellikle ileri düzeydedir. Bu durumda fazla derinin alınarak, kol altı ve arkasındaki sarkmanın ortadan kaldırılması için kol germe ameliyatı uygulanır. Kol germe ameliyatı çoğunlukla genel anestezi altında yapılır, 1.5 saatte tamamlanır. Hasta 1 gün sonra taburcu edilir. Dirsekten koltuk altına kadar olan bölgedeki sarkan deri ve cilt altında elastikiyetini kaybetmiş doku alınır. Sonrasında cilt germe işlemi uygulanır. Fazla deri çıkarılır. Kol germe ameliyatından genellikle 1 hafta sonra ağrılar kaybolur. Birkaç gün bandaj kullanılması tavsiye edilir. 1.5 ayda tam iyileşme sağlanarak, arzu edilen genç ve zayıf, sıkı görünümlü kol yapısına kavuşulur.
Kol germe ameliyatında hastaların en büyük çekincesi ameliyat kesi izidir. Dirsekten koltuk altına açılan kesiler kolun alt kısmında yer alır. Dikişler estetik ve kendiliğinden düşer. Cilt dokusu kaliteli, sigara kullanmayan hastalarda iyileşme daha hızlı olur. Ameliyat izi önden ve yandan bakıldığında görünmez. Kolun alt kısmında kalır ve zamanla ten rengine döner. Bu aşamada hastaların kendilerine şu soruyu sormalarında yarar vardır: “Yarasa kol ile mi, yoksa izi fark edilmeyen ve zamanla ten rengine dönen kol germe ameliyatı ile kalıcı, sıkı, genç ve estetik kol ile mi hayatıma devam etmek istiyorum?”
Yarasa koldan kurtulan kadınlar, kolları açıkta bırakan istediği kıyafeti özgürce giyebilmekte, özgüvenini tazelemektedir. Sonuç olarak en çok diyet sonrası görülen yarasa kol kusuru ortadan kaldırılmaktadır.
Paylaş