Paylaş
Yüz hatları kadın ve erkeğin vitrinidir diyebiliriz. Üstelik bu vitrini ömür boyu taşıyoruz. Vitrini oluşturan çizgiler, ailemize, arkadaşlarımıza bizi ilk kez gören insanlara çok ama çok şey anlatıyor. Çoğu zaman mutluluğun, mutsuzluğun, özgüvenin ya da güvensizliğin kaynağını barındırıyor.
Kadın, kadınsı yüz hatlarına sahip, erkek de erkeksi hatlara sahipse hayata daha pozitif bakıyor. Ancak ülkemizde birçok kadın yüz hatlarından şikâyetçi ve adeta psikolojik savaş halinde. Çünkü yüzüne erkeksi bir ifade hâkim ve bu sorun dişilik imajını zedeliyor. Kadın yüzüne en belirgin erkeksi ifade genellikle burnun şeklinden ve görünümden kaynaklanıyor. Burnun yanı sıra kaş ve çene yapısı kadın yüzünü erkek yüzünden ayıran, kadınsı vitrini oluşturan en önemli bölgelerdir.
Erkeksi çizgiler, kırışıklıklar orta yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlar. Kadınlarımızın cildi bu coğrafyaya özgü sert, yağlı ve kalın özellikleri taşıyor. Kuzey ülkeleriyle karşılaştırdığımızda bu aslında bir avantaj. Dolayısıyla daha geç yaşlarda, 40’lı yaşlara doğru yüz sertleşmeye, kırışmaya başlıyor. Her bölgede maalesef erkeksi çizgiler oluşuyor. Erkeksi çizgileri değiştiren lokomotif bölgeler ise burun, çene ve kaşın pozisyonu, şekli ve ölçüleridir. Kadınsı imajınızı test etmeniz için, yüzünüzün hangi bölgesinin nasıl bir oransal değere sahip olması gerektiğini detaylarıyla masaya yatıralım.
Kadın yüzünün genç ve güzel görünmesinin temel kriteri, aynı puzzle gibi bütün parçaların birbirini tamamlamasıdır. Üçgen bir yüz, kadınsı güzelliğin olmazsa olmazlarındandır. Aynı zamanda genç bir görünüm sağlar. Dikdörtgen ya da kare yüz şekli, erkeksi ve yaşlı bir ifade katar. Yüz, yaşlılıkla birlikte sarkar, şekil değiştirir ve köşeli bir hal almaya başlar. Ailesel yatkınlık varsa dikdörtgen yüz ifadesi iyice belirginleşir. Köşeli bir yüzü üçgen bir görünümüne kavuşturmak, erkeksi ifadeyi yok etmek için elmacık bölgelerini belirginleştiriyoruz. Yüz germe işlemiyle elmacık yanak hattını keskin sınırlara kavuşturarak çeneyle üçgen yapacak bir görüntü ortaya çıkarıyoruz. Kaşların üzerindeki çıkıntıların da olmaması gerekir. Bu çıkıntılar erkeksi bir görünüme neden olmaktadır.
Mimiklerimizi çok yoğun kullanıyoruz. Bu da alnımızda çizgilerin, kaş arasında olukların oluşmasına ve derinleşmesine neden oluyor. Eğer genetik yatkınlık varsa bu çizgiler 20’li yaşlardan itibaren ortaya çıkıyor. Yoksa orta ve ileri yaşlarda mutlaka kendini gösteriyor. Alındaki kırışıklıklar kadınsı yüz ifadesiyle uyuşmamaktadır. Yüze sert, yaşlı ve erkeksi bir görünüm katar. Mimik kırışıklarının ortadan kaldırılması, yüz ifadesini de yumuşatarak feminenleştirir. Alın çizgisi botoks, kaş arasındaki çizgiler dolgu ile düzeltilmektedir.
Göz üstündeki kemiğe paralel olan, kalın ve düşük kaşlar erkek yüzüyle uyumludur. Bu tip kaşlar kadının yüz ifadesini yaşlı ve erkeksi tabloya dönüştürür. Bazı kadınların kaşlarının erkek tipi olmasının en önemli nedeni ailesel yatkınlık, depresyonun yansıması, yaşlanma ve strestir. Kadına yakışan kaş tipi, göz üstünde belirgin yükseklikte ark yapmış, dış uçları yukarı doğru uzanan formda olmalıdır. Mimiklerini yoğun kullanan kadınlarda genç yaşlarda erkek tipi kaş düşmesi botoks ve endoskopik kaş askılama ile düzeltilirken, 40 yaşını geçenlerde şakak germe son derece etkili sonuçlar vermektedir. Dolayısıyla estetik bir görünüm ve ölçüye kavuşan kaşlar, ilk bakışta yüze kadınsı, dinamik, genç bir ifade katar.
İri ve çekik yapıda, uzun ve kıvrımlı kirpiklere sahip gözler kadına özgü olandır. Yani dış kenarı iç kenarına göre 4 derece yukarda olmalıdır. Bu ölçüler aynı zamanda bilimsel güzel gözleri ifade eder. Kadının gözleri ve bakışları her zaman ön plandadır. Etkileyici ve canlı olmalıdır. Genetik eğilim ve ilerleyen yaşla birlikte göz çevresindeki derinin yıpranması göz yapısının hatlarını bozar, göz dış kenarı aşağı düşer. Göz yapısındaki bu erkeksi dönüşüm badem göz estetiğiyle tamamen ortadan kaldırılmakta, enerji dolu pozitif bakışlar ve genç bir göz yapısı ortaya çıkarılmaktadır.
Elmacık bölgesi kadının yüzünde yüksek ve belirgin bir görünümde olmalı. Yaşlanmayla birlikte oluşan doku kaybı, elmacık bölgesini silik, zayıf ve düz bir hale getirir, üçgen yüz ifadesi ortadan kalkar. Belirginliği az olan elmacık bölgesi erkek yüzüne özgüdür. Bu bölgenin kadınsı hatlara kavuşturulması için orta yüz germe, dolgu ya da protez uygulaması yapılır.
Kadınların en sevmediği, yakındığı organı burundur. Bu yüzden Türkiye’de en sık yapılan estetik cerrahi operasyon burun ameliyatıdır. Kadınsı burun hatları nasıl olmalıdır peki? Burun ucu ile üst dudak arasındaki açı 95 ile 115 arasında olmalıdır. Burun ucu düşük olmamalı. Burun sırtı aşağı doğru hafif kavisli olmalı. Burun ucu ve burun sırtındaki bu kriterler kadınsı burun hatlarını belirler. İlerleyen yaş, yerçekimi ve ailesel yatkınlığın etkisiyle oluşan erkeksi burun görüntüsünden burun estetiği ameliyatıyla kurtulmak, gözleri ve bakışları ön plana çıkaran feminen burun yapısına kavuşmak mümkün.
Küçük ve kıkırdak yapısı daha az belirgin kulak şekli kadın yüzüyle uyumludur. Ayrıca kadının kulağının üst kısmının kafaya yakın olması gerekir. Yoğun kıkırdak yapısına sahip, kepçe görünümlü büyük kulaklar, en güzel yüz oranlarını bile gölgeler. Saçlar ile örtülmeye çalışılan kepçe kulak dediğimiz kulaktaki şekil bozuklukları, kadınları saçlarını toplama zevkinden mahrum eder. Kepçe kulaklar, klasik cerrahi yöntem ya da hastanın isteğine göre iple askılama yoluyla estetik bir görünüme kavuşturularak kadınsı yüz ifadesinin daha belirgin ortaya çıkması sağlanır.
Kadın dudağı nasıl olmalı? Sınırları belirgin, alt ve üst bölgeleri kalın, dolgun, şekilli ve kıvrımlı hatlara sahip olmalı. Kalın ve dolgun dudak yapısı dişiliği anlatır. Kadının dudak yapısı burun ucu ile çene ucu arasındaki hayali düz çizginin arkasında kalmalıdır. Erkekte dikkat çekmeyen ince dudaklar, kadın yüzünde uyumsuz görüntüsüyle ön plana çıkar. Kadına yakışan dudakları kişinin kendi dokusuyla, kalıcı ve risksiz bir şekilde sezaryen izinden dudak kalınlaştırma yöntemiyle oluşturuyoruz.
Büyük, ucu geniş, kemikli ve köşeli bir çene yapısı ya da kaybolmuş bir çene şekli kadında sert, erkeksi bir görünüm veya silik bir yüz ifadesi yaratır. Büyük ve belirgin çene erkek yüzünü özgüdür. Kadının çene yapısı yumuşak hatlı ve küçük olmalı. Ön plana çıkmamalı. Büyük çene yapısı, çene düzeltme operasyonuyla küçültülerek, kaybolmuş gibi görünen çene yapısı da implant ile büyütülerek burun ucu ve üçgen yüz ile uyumlu doğal ve estetik bir görünüme kavuşturulur.
Paylaş