Paylaş
Kepçe kulak, yarattığı görünüm ve algıdan dolayı özellikle okul ve ergenlik çağındaki çocukların psikolojilerini, okuldaki başarı durumlarını olumsuz etkilemektedir. Ebeveynlerin okullar açılmadan bu sorunu dikkate almaları ve tedaviyi geciktirmemelerinde büyük yarar vardır.
Kepçe kulak deformasyonu doğuştan gelir. Kulağın arkasındaki açıklığın normalden fazla olması, öne doğru kıvrık olması, kulağın normalden daha büyük ve hoş olmayan bir görüntü oluşturmasını neden olur. Tek kulakta ya da iki kulakta birden görülen bu şekil bozukluğunda, kulağın üst kısmındaki kıkırdak kıvrımlarının oluşmaması önemli bir faktördür. Bu tablo, aslında normal kulak büyüklüğündeki kulak yapısının öne doğru olmasıyla daha büyük ve sıradışı görünmesine yol açar. Aslında bu bir görsel algı yanılgısıdır.
Diğer yandan kepçe kulağın varlığı ikili ilişkilerde de rahatsızlık yaratmaktadır. Çünkü bakışlar sık sık kepçe kulağa odaklanabilmektedir. Bu da kişiyi ciddi olarak huzursuz edebilmektedir.
Kulaktaki bu şekil bozukluğunun tedavisi için en uygun yaş 6 ve sonrasındaki dönemdir. Bunun nedeni, bu yaşa kadar kulak yüzde 90 oranında gelişmiştir. Okul çağına giren çocuklarda tedavisi çok önemlidir. Çünkü okulda alay konusu olmak çocukların psikolojilerinde, dolayısıyla okula uyumlarında ve derslerdeki başarılarında derin yaralar açabilmektedir. İçekapanıklık, sosyal ortamlardan kendini izole etme yine kepçe kulak tedavisi olmayan çocuklarda görülmektedir.
Peki, kepçe kulak tedavisini nasıl gerçekleştiriyoruz? Cerrahi tedavi, kesin sonuç veren bir yöntem. İki kulakta sorun varsa, genel anestezi altında ameliyat 1.5 saat sürmektedir. Bu yöntem, kulak yapısı sert ve ileri düzeyde şekil bozukluğu olan hastalarda daha çok etkilidir. Ameliyat kesi ve dikiş izi kulak arkasına gizlenir. Çocuklar genel anestezi altında ameliyat olduğu için hastanede 1 gün yatışı uygun görülür, ertesi gün taburcu edilir. Kulaktaki pansuman 3 gün sonra çıkarılır. Kulaktaki şişme ve morluk 1 haftada kaybolarak 3 ay içinde tam iyileşme sağlanır.
Diğer bir yöntem ise iple askılama yöntemi. Kulaktaki şekil bozukluğu tablosu ve kulak yapısının bu yönteme uygun olup olmadığını muayene sonrasında belirliyoruz. İple askılama operasyonu sonrasında kulakta morluk, şişlik ve kanama olmamaktadır. Sonuçlarının anında görüldüğü bu operasyonda kulak, arkasından iple girilerek kulak geriye çekilir. Hastalarımızı bu yöntemde aynı gün taburcu ediyoruz. Genel anestezi yerine kulak uyuşturularak gerçekleştirilmektedir.
Kepçe kulak tedavisindeki bu iki yöntem okul öncesinde gerçekleştirildiğinde, çocuklarımızın okulda ve okul dışı hayatta özgüveni güçlenmekte, arkadaşlarıyla daha sorunsuz bir ilişki kurmakta, derslerdeki motivasyonu artmaktadır.
Paylaş