Paylaş
Erkek yüzünün, doğası gereği otoriter bir ifadeye sahip olması gerekir. Bu ifadeyi kadınsı hatlardan ayıran birçok detay vardır. Burun ucunun yüksek ya da düşük olması, kemerli, kemikli, kartal şekilli burun sırtı, burun eğriliği… Bu ayrıntılar modern toplum erkeğinde hem şikâyetlere hem de kadınsı çizgilere yol açıyor. Erkeğin burnunu kadına özgü burun şeklinden ayıran en önemli fark, burun ucuyla üst dudak arasındaki açıda saklıdır.
Burun, yüzün merkezine konumlanış, yüzdeki imajı belirleyen temel organdır. Bir insanın yüzüne ya da aynada kendimize baktığımızda gözler çoğunlukla direkt buruna yoğunlaşır. Dik bir burun erkek yüzünde çok da arzu edilmez. Çünkü ucu dik burun formu kadın yüzüyle özdeştir, erkek yüzüyle değil.
Erkek yüzünde burun ucu ne çok yüksek, ne çok düşük olmalıdır. Burun ucunun üst dudakla yaptığı 90-95 derecelik açı ideal burun şeklini belirler. 95 derecenin üzerinde bir yüksekliğe sahipse kadınsı bir burun yapısı ve kadınsı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Bu, otoriter ve sert yüz ifadesini yumuşatır. 90 derecenin altındaki burun ucu pozisyonu ise düşüklük olarak değerlendirilir. Burun ucu üst dudağa gereğinden fazla yaklaşmıştır ki, ilerleyen yaşlarda bu daha da belirginleşecek ve burun ucu üst dudağın üzerine düşecek kadar uzayabilir. Erkeklerde yapılan burun estetiği ameliyatında burun ucunun üst dudak ile 90-95 derecelik açı yapacak şekilde planlanması gerekir.
Yaşadığımız coğrafyaya özgü burun formu özellikle erkeklerde kemikli, kemerli, kartal görünümlü burun yapılarını ortaya çıkarmıştır. Oysaki burun sırtının yukarı ya da aşağı doğru kavisli olmaması, düz olması tercih edilmektedir. Doğuştan ya da estetik ameliyatla aşağı doğru kavisli burun sırtı, erkeğin ifadesine kadınsı bir hava katar. Bu ayrıntı erkeklerin en hassas olduğu estetik kaygılardan biridir. Diğer yandan, aşırı küçük burun şekli de yine feminen bir görüntüye neden olmaktadır. Kavisli ya da kartal görünümlü, kemerli burun şekli, tecrübeli bir estetik cerrahın elinde düz sırta sahip, doğal görünümlü burun formuna dönüştürülebiliyor. Çok küçük burunlar ise, kulak ya da kaburgadan alınan kıkırdak parçalarıyla olması gereken boyutlara yine burun estetiği ameliyatıyla getiriliyor.
Burun estetiğini kadınların yaptırdığı gibi bir algı, son yıllarda erkeklerin burun estetiğine gösterdiği yüksek ilgiyle değişmiştir. Artık erkekler de burun estetiği yaptırmaktadır. Onları bu operasyona yönlendiren kaygılardan biri de deviasyon sorunudur. Deviasyon, doğuştan ya da sonradan yaşanan travmayla oluşmaktadır. Burun eğrildiğidir. Bu sorun burnun dış görüntüsüne yansıdığı gibi, bazı vakalarda eğrilik burun içinde gizlidir. Hasta bunu fark etmez. Burundan yeterince oksijen alımı azalır ve birçok sağlık sorununa zemin hazırlar.
Otoriter yüz ifadesindeki kombinasyonun bir diğer adresi ise burun ucu ile çene yapısı, çene ucu arasındaki ahenktir. Şekilli ve hafif öne doğru çıkmış erkeksi ideal çenenin uç kısmıyla burun ucu arasındaki hayali düz çizgi çok şey ifade eder. Erkeğin dudağı bu çizginin belirgin bir şekilde gerisinde kalmalıdır.
Erkeksi burun, erkeksi bir yüz için çok şeydir. Burun estetiği ameliyatıyla erkek hastalarımız, ideal ölçülerde karakteristik erkek burnuna sahip olabilmekte, tamamen kendi yüz hatlarına uygun, doğal ve sağlıklı bir burun yapısına sahip olabilmektedir. Burun eğriliği ortadan kaldırılarak düzgün ve nefes alabilen; kemerli, kemikli yapı yok edilerek düz bir burun sırtı; üst dudak ve çene ile estetik oranlara sahip burun ucu dizayn edilmektedir. Hastaların hüsrana uğramaması için tecrübeli bir estetik ve plastik cerrahi uzmanı tarafından burun estetiği yapılması gerçekten çok önemlidir. 1-2 saat süren açık burun ameliyatı erkeklerin arzu ettiği burun formuna kavuşmalarını sağlamaktadır. Eğer sadece burun ucunda düşüklük, kalkıklık ya da başka bir sorun varsa, burun ucu düzeltme işlemiyle bu sorunlar ortadan kaldırılmaktadır.
Size yakışan, abartısız ve doğal estetiğe dair yeni yazımızda gelecek hafta görüşmek dileğiyle…
Paylaş