Paylaş
Göğüs dikleştirme ameliyatına uygun bir aday olup olmadığınızı anlamak için basit bir yöntem söz konusudur. Göğüs ucu, memenin göğüs duvarı ile birleştiği çizgiyle aynı hizadaysa, altına inmişse ya da göğüs başınız tamamen aşağı bakıyorsa, göğüs dikleştirme ameliyatına uygun adaysınız demektir.
Meme dikleştirme operasyonunu gerekli kılan sarkmanın birçok nedeni vardır. Emzirme döneminde süt ile dolan ve büyüyen memeler, emzirme dönemi sonrası küçülürler. Bu durum sarkmayı hızlandırır. Birçok doğum yapan annede sarkıklık kaçınılmazdır. Memenin boşalması ve sarkmasının bir diğer nedeni de ilerleyen yaşla birlikte hormon salınımındaki değişimdir. Bu değişim göğüs içinde doku azalmasına ve göğsün boş bir torba görünümü almasına, sarkmasına sebep olur. Yerçekiminin etkisini unutmamak gerekir. Ailesel yatkınlık bir başka nedendir. Bağlar zayıfsa göğüs kütlesinde sarkma oluşur.
Göğüs sarkmasına ameliyatsız çözüm maalesef yoktur. Sarkan göğsü dolgun, hacimli, dik ve simetrik bir pozisyona kavuşturmak için günümüzde uygulanan tedavi yöntemi göğüs dikleştirme ameliyatıdır.
Göğüs dikleştirme, cerrahi bir operasyondur. Bu yüzden en çok merak edilen iki konudan biri emzirmeye etkisi, diğeri ise ameliyat izidir. Ameliyatta sarkan göğüs başı yukarı çekilir. Bu durum risk teşkil eder emzirme açısından. Gebelik planlayan kadının emzirme riskini ortadan kaldırmak için meme başı, süt bezleri ve süt kanallarının bir bütün olarak korunur ise sorun yaşanmaz. Bunu sağlayan teknikler mevcuttur ve tecrübeli bir hekim tarafından başarıyla uygulanabilmektedir.
İz problemi ise kaçınılmazdır. Göğüs başının etrafında halka şeklindeki izler, meme başının koyu renk sınırlarına gizlendiği için belli olmaz. Ancak gerekli durumlarda yapılan, meme başından düz bir şekilde aşağı doğru göğüs duvarı ile katlantı yerine kadar olan yara izi görünürdür. İz, kişinin deri kalitesine göre zaman içinde belirsiz bir hal alır. Biraz sabır gerekir. Bikini ya da sutyen kullanımında, dışardan görünmez.
Ameliyat ortalama 2 saat sürmektedir. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta göğüsteki sarkma derecesine göre müdahaleler yapılır. Hafif düzeydeki sarkmada göğüs başı etrafından dairesel olarak kesi açılır. Gevşemeyi yok etmek için meme dokusu yukarı toplanır. Göğüs ucu yukarı çekilir. Göğüs ucu etrafındaki fazla deri alınarak cilt gerginleştirilir ve toparlama yapılır.
Orta ve ileri düzeydeki gevşeme ve sarkmalarda da yine meme başından yapılan işlemler tekrarlanır, göğüs içi doku toparlanır. Göğüs etrafındakine ek olarak gerektiğinde göğsün alt kısmına doğru “I” şeklinde bir kesi izi olabilir. Göğüs içi doku kaybı fazla ise silikon protez uygulaması yapılır. Ameliyat sonrası hastanın 1 gün yatışı uygun görülür. Enfeksiyon riski ve ağrı için ilaçlar kullanılır. Hasta, ortalama 4 ila 7 gün içinde günlük işlerini yapabilir. Şişme ve morarmanın olması normaldir. 10 gün sonra minimum düzeye iner. Ameliyattan sonraki bir iki gün ağır kaldırmamak, kolları zorlayacak hareketlerden uzak durmakta fayda vardır. Dren kullanılmışsa bir iki gün içinde drenler çıkarılır. Göğüslerdeki pansumanlar 4-5 gün sonra çıkarılabilir. Dikişler 7 ila 10 gün içinde alınır. Göğsün deforme olmaması, tam şeklini alması için 30 gün sporcu sutyeni kullanılması gerekir. Genellikle 5 hafta sonra ağır sporlara yavaş yavaş başlanabilir.Göğüslerin son hali 6 ayda ortaya çıkar. Dolgun, dik, meme başı yukarıda, birbirine simetrik ve doğal görünümlü göğüslerden estetik ameliyat olunduğu anlaşılmaz.
Paylaş