Paylaş
Estetik burun ameliyatında iki farklı teknik söz konusudur. Açık ve kapalı burun ameliyatı. Hastanın burnundaki kusurların boyutuna ve planlanan yeni burun şekline göre bu tekniklerden biri uygulanmaktadır. Kapalı burun ameliyatının hasta açısından avantajı izlerin burun içinde kalması, şişlik ve morlukların, açık tekniğe göre daha az oluşmasıdır. Kapalı burun ameliyatı son yıllarda etkili sonuçlar verecek şekilde uygulanmaktadır.
Açık burun ameliyatı tekniği cerraha, özenli müdahale için geniş bir görüş alanı sağlar. Burunda her türlü kusurun giderilmesi için büyük bir kolaylık ve konfor sunar. Bu da hastanın, istediği burun formuna doğal ve eksiksiz bir şekilde sahip olması ve ciddi deformasyonlardan kurtulması açısından çok önemlidir. Eğer ki hasta, doğuştan ya da sonrasında darbe nedeniyle burun eğriliği yaşamışsa, yüksek burun sırtı, geniş burun yapısı, fındık burun denilen küçük burun yapısı, yüzüne göre uzun burun, çok belirgin kemerlere sahip burun formuna ve benzeri kusurlara sahipse özellikle açık burun ameliyatı ile yüz güldüren sonuçlara ulaşabilmektedir. Ayrıca sekonder rinoplasti dediğimiz, daha önce geçirilen burun estetiği operasyonu sonrasında çökme ya da başka sorunlarda da açık burun tekniği başarıyla yapılmaktadır. Bu teknikte geniz etine de müdahale edilebilmekte, hastanın sağlıklı nefes alması sağlanmaktadır.
Açık burun ameliyatı, ortalama 2 saat sürmektedir. İyileşme dönemi sonrası, burnun hava kanalları ortasındaki yumuşak dokunun alt kısmında iz kalması, şişliklerin yok olma süresinin kapalı tekniğe göre daha uzun sürmesi açık tekniğin dezavantajı olarak değerlendirilmektedir. Ameliyat genel anestezi altında sürmekte, hasta 1 gün sonra taburcu olmaktadır. Burunda aşırı çökme, kıkırdak ve kemik eksikliği varsa, vücudun başka bölgelerinden, örneğin kaburgalardan doku transferi yapılır. Bu işlemde ameliyat 5-6 saat sürer.
Ameliyattan sonra 2-3 gün yatak istirahati önemlidir. Enfeksiyona karşı antibiyotik kullanılır. Açık burun ameliyatından sonra burnun delikleri arasında kalan kısmın dip kısmında kalan kesi izi, kişinin cilt kalitesine göre standart sürede ya da daha hızlı iyileşir. İzin zamanla belirsizleşmesi yine hastanın cilt yapısına bağlıdır. 1-2 yılda ten rengine dönüşerek fark edilmeyecek bir görünüm alır. 2. gün burun ucunda şişlikler en üst seviyeye ulaşır. 10 gün içinde şişlik ve renk değişikliği büyük ölçüde kaybolur. 6 ayda tam iyileşme gözlemlenir.
Hastaların burun estetiği ameliyatında en büyük korkusu tampon uygulamasıdır. Eskiden uygulanan tamponlar pamuklu olduğu için çıkarılırken, burun içi dokusunda yapışma ve kanamalara, ağrıya neden oluyordu. Ancak silikon tamponlar günümüzde bu sorunları ortadan kaldırmakta, hasta konforunu en üst düzeye çıkarmaktadır.
Paylaş