Tanju Sürmeli
Tanju Sürmeli
Tanju Sürmeli

Çocuğunuzla beraber banyo yapmanız doğru mu?

Ebeveynlerin merak ettiği bu sorunun cevabını Dr. Tanju Sürmeli verdi.

Haberin Devamı

Çocukların ebeveynleri ile birlikte banyo yapmaları, kendi bedenlerini tanımaları açısından büyük önem taşır. Peki, çocuğunuzla birlikte banyo yapmanız doğru mu? Bu konuda merak edilen soruların yanıtlarını Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli verdi.

Çocuklar ilk olarak dört yaş civarında cinsel farklılığı ayırt etmeye başlarlar. Çocukların utanma duyguları geliştiğinde, çıplakken cinsel organlarını elleri ile kapatma davranışı gösterirler. İşte bu yaşa kadar çocuklarınız ile beraber banyo yapabilirsiniz ancak aşağıdaki noktaları da dikkate almalısınız:

  • Birlikte banyo yaparken cinsel organınıza dokunmalarına fırsat vermemelisiniz.
  • Çıplakken size merak ettikleri konuları sorduklarında onlarla anlayabilecekleri dilden konuşmalı, anne ve babanın fiziksel yönden farklı olduklarını anlatabilmelisiniz.
  • Vücudunuzu onların görmemesi için kapatırsanız vücudun utanç verici bir şey olduğunu ve ondan sakladığınızı düşünebilirler.
  • Çocuklarınıza nelerin yasak olduğunu, kendi vücutlarına kendilerinden başka hiç kimsenin dokunmaması gerektiğini anlatmalı ve bunları zaman zaman tekrarlamalısınız.

Çocuğunuz 4-5 yaşına gelene kadar cinsiyet gözetmeksizin, onunla beraber ve çıplak bir şekilde banyo yapabilirsiniz. Bu yalnızca banyo yapma imkanı yaratmaz, aynı zamanda onunla keyifli zaman geçirme ve oyunlar oynama fırsatı da yaratmış olursunuz.