Paylaş
Vajinismusta sorunun kaynağı büyük olasılıkla psikolojik kaygılara dayanmaktadır. Cinselliğe kapalı yetiştirilme, cinsel bilgi eksikliği, aşırı dinsel veya ahlaki tabular, abartılı ilk gece hikayeleri, küçüklükte yaşanılan veya şahit olunan cinsel taciz gibi travmalar vajinismusun en sık sebepleri arasındadır.
Vajinismus sorununda kaynağın kesin ve net olarak saptanması, henüz ilk görüşmede uygulanan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda olmaktadır.
Kızlık zarı, vajina ve dış genital alan (vulva) ile ilgili anatomi engeller vajinismus nedenidir. Bu tür problemlerin büyük çoğunluğunda, uygulanan basit cerrahi işlemler sonrasında çözüm elde edilebilmektedir.
Kızlık zarı ve vajinadaki doğuştan gelen veya sonradan kazanılan bazı fiziksel problemler de vajinismusa neden olabilir. Kızlık zarı ile ilgili olarak kızlık zarının yüksek kenarlı, sert, yarım ay, ara bölmeli, elek şeklindeki yapıları adeta vajina girişinde bir bariyer etkisi oluşturarak ilişkiye izin vermeyebilir. İlişki sırasında vajina girişinde hissedilen acı ve hassasiyet, kadının kendisini kasmasına, bu kasılmalar da vajinanın tamamen kapanmasına neden olabilir. Erkek eşler vajina girişinde ‘adeta bir duvar’ ile karşılaşmaktadır.
Diğer taraftan vajina darlığı, vajina içindeki ara bölmeler de nadiren de olsa görülen ve cinsel ilişkiye engel olan anomalilerdir. Menopozda östrojen hormonu azlığına bağlı olarak vajina ıslanmasının azalması ilişkide acı ve kasılma şikayetine neden olabilir.
Vajina dış kısmında, kızlık zarı komşuluğunda ‘vestibulm’ adı verilen bölgenin yangısal (enflamatuar) hastalığı da çoğunlukla ağrılı cinsel ilişki, nadiren de vajinismus problemine yol açabilmektedir. Vajina girişindeki keskin acı ile karakterize bu durum genelde ‘Vulvar Vestibulit Sendrom’ olarak bilinmektedir. Ayrıca bu bölgede yer alan bartholin bezinin abseleşmesi veya kistleşmesi de cinsel ilişkiye engel diğer nedenler arasındadır.
Kızlık zarının bariyer şeklinde vajina girişini kapatması durumlarında yapılan kızlık zarı ameliyatları iki türlüdür: Kızlık zarının alınması (himenektomi) ve kızlık zarının çıkartılmadan yalnızca kesilmesi (himenotomi). Her ikisi de kızlık zarının durumuna göre yapılabilen basit cerrahi işlemlerdir. Sonuçları gerçekten de yüz güldürücüdür. Kızlık zarı ameliyatları bazen vajinismus tedavisini kolaylaştırmak amacıyla da yapılabilir.
Vajina darlığı ve vajina içi ara bölmelerin varlığında da uygulanan cerrahi işlemler ve ameliyatlar sonucunda çözüm elde edilebilmektedir. Vulvar vestibulit sendrom ve bartholin abse veya kistlerinde de cerrahi işlemler kaçınılmaz olmaktadır.
Günümüzde modern ve bilimsel tedavi yöntemleri ile 3 gün gibi kısa bir sürede vajinismus sorunu çözüme ulaşabilmektedir. Ailelerin bu konuda bir hüsran yaşamamaları için kendileri için en doğru merkezi ilk baştan tercih etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Paylaş