İcra yoluyla çocuk teslimi sona erdi

Adalet Bakanlığınca hazırlanan, aile mahkemeleri tarafından verilen çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar ile buna ilişkin usul ve esasları belirleyen Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmelik 4 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir.

Haberin Devamı

Yönetmelik çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar ile buna ilişkin usul ve esasları ortaya koymaktadır. Ebeveynler çocuklarını görebilmek icra dairelerine değil, “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri” ne başvurabilecek olup bu yönetmelikle çocukların icra dairesi vasıtasıyla teslim edilmesi uygulaması sona ermiştir.

Teslim işlemleri ebeveynlerin ikametgahlarında değil, çocuk dostu çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilecek olup eski düzenlemede çocuğun velayet hakkına sahip olmayan ebeveyniyle kişisel ilişki kurmasında sorunlar yaşanırsa çocukla kişisel ilişki kurmak isteyen ebeveyn icra yoluna başvuruyordu. "Çocuk Teslimi" ifadesinin ilk kez tanıma kavuşturulduğu anılı düzenleme ile çocuklarıyla görüşmek isteyen ebeveynler, herhangi bir ücret ödemeden, masrafların Adalet Bakanlığı tarafından karşılanmasıyla bu merkezlere başvurarak çocuklarını görebileceklerdir.

Haberin Devamı

İcra yoluyla çocuk teslimi sona erdi

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri, çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurma konusunda engellenen ebeveynin başvuracağı yer olarak yetkilendirilmiştir.

Olası çatışma ve gerginliklerin önüne geçilmesi için taraflar istemedikçe ve çocuğun üstün yararı gerektirmedikçe ise taraflar yüz yüze getirilmeyecek olup bu sistemin olası çatışma ve gerginlikleri alt etmesi beklenilmektedir.

Çocuklar bu süreçte yapılacak iş ve işlemler hakkında gelişim düzeylerine uygun şekilde uzmanlar tarafından bilgilendirilecek ve çocuğun görüş ve düşünceleri de önemsenerek kendisini ifade etme hakkı gözetilecektir. Tarafların birbirleri ve çocukları ile aralarındaki sorunların uygun şekilde çözümünün sağlanabilmesi amacıyla gereken hallerde kendilerine danışmanlık da verilebilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları