Paylaş
Çocukların kendi cinsiyetlerine dair farkındalıkları 4-5 yaş civarı tamamlanır. Çoğu çocuk daha erken dönemde 3 yaş civarı cinsiyet farklılıklarını anlama ve çözme konusunda sorgulamalara, keşif girişimlerine başlar. Bu sorgulama ve konuyu keşfetme eğilimini çocuğunuzun sorularında açıkça görebilirsiniz. Küçük çocuğunuzdan “Kızların da pipisi var mı?” “Eren çişini ayakta yapıyor, neden?” gibi sorular duyabilirsiniz.
Diğer yandan, özellikle sizin ve bazen de çevredeki arkadaşı, kardeşi gibi diğer kişilerin vücudunun özel bölgelerini görmek, dokunmak istemesi gibi davranışlarla da cinsiyet farklılığı konusuna olan ilgisini size gösterir. Çocukların gelişim mekanizmasını çevreyi keşfetme prensibiyle ilerler, cinsiyet farklılıklarını anlamaya ve öğrenmeye çalışmaları da aynı “Bu masanın üstüne nasıl çıkılır?” “Bu kuru peçeteyi ıslatırsam ne olur?” gibi çocukların her gün yaptığı doğal keşiflerin bir benzeridir.
Çocukların 3-6 yaş arası özellikle meraklı oldukları bu konu başlığında onları aydınlatmak, en azından sorularına cevap vermek önemlidir. Ancak cinsiyet farklılıkları konusundaki sorulara cevap vermeyi, çocuğa konu hakkında algısının üstünde detaylar vermek olarak görmediğimize emin olmalıyız.
Cinsiyet farklılıkları ve cinsellikle ilgili açıklamalar, çocukların gelişimine bağlı olarak anlamı, değerlendirme biçimi değişecek konulardır. Gelişim seviyesinin üstünde olan açıklamalar çocuğu bunaltabilir, zorlayabilir hatta ürkütebilir. Çocuğunuza dürüst, içten ama anlayabileceği kadar basit açıklamalar yapmalısınız. Eğer söylemeniz gerekenden ve çocuğunuzun özümseyebileceğinden daha fazla açıklama yaptıysanız çocuğunuz başını çevirip uzağa bakarak sizi durdurmak istediğini belli edecektir.
Bu konu konuşulurken çocuğunuzun beden dilini takip etmeniz, verdiği tepkilere duyarlı olmanız önemlidir. Genelde büyük sorularla bize geldikleri için biz de büyük cevaplar vermemiz gerektiğini hissedebiliriz ama bu yanıltıcıdır. Özetle çocuğunuza cinsellik hakkında dürüst ama kısa cevaplar veriyor olmalısınız.
Cinsiyet ve cinsellik konusunda her birimizin kendi değerleri ve sınırları vardır. Kendi görüşlerinize sadık kalarak ama çocuğunuzu bu konudaki merakıyla ilgili suçlu hissettirmediğinize emin olacak şekilde cevaplar verin. Konu ne olursa olsun çocuğunuzun size sorduğu her soru aslında aranızdaki iletişimi ve güven bağını destekleme fırsatıdır. Çocuğunuzun size cinsellik konusunda sorular soruyor olmaktan, sizinle bu konuyu konuşuyor olmaktan hiçbir aşamada çekinmemeli. Kendini size karşı suçlu hissetmesi, onaylanmadığını düşünmesi iletişimi kapatmasına sebep olur. Bu noktaya gelmediğinize emin olmalısınız.
Öncelikle kadın ve erkek cinsel organlarının farklılığını anlamalarına yardımcı olmalıyız. Örneğin, kızınız yeni doğan erkek kardeşini gösterip “Benim de pipim var mı?” diye sorduğunda, çocuğunuza “Kızların vajinası, erkeklerin penisi olur. Seninki içeriye doğru onunki dışarıda. Senin hep vajinan, kardeşinin de penisi hep olacak.” gibi bir açıklama yapabilirsiniz.
Cinsellikle ilgili diğer sık karşılan çocukluk dönemi sorusu “Bebek nasıl olur?” sorusudur. Bu soruya dürüst ama ayarında bir cevap verebilmeniz önemlidir. Sizden yaşına uyumlu tatmin edici bir cevap alamazsa çocuğunuz kendi kendine anlamlandıramadığı büyük bir soruyla baş başa kalıp zorlanacak hatta bu merakında daha takıntılı hale gelecektir. Çocuğunuzun “Bebek nasıl olur?” sorusuna sevgi ilişkisinin önemi temelinde bir açıklama yapabilirsiniz. “Bebek, bir kadın ve bir erkek birbirini çok sevdiği zaman olur. Bazen, kadın ve erkek baş başa olduklarında birbirine sarılır ve birbirini öperler. Erkekteki sperm ve kadındaki yumurta birleşir ve büyüyünce bebek olur.” denebilir.
Paylaş