Paylaş
En sağlıklı sebzelerden biri olan kereviz, rafine ve işleme tabi tutulmuş besinlerin vücudumuzda yarattığı hasarı onarıcı, pek çok hastalığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliklere sahip. Kerevizin özellikle sindirim sistemine ve kardiyovasküler sisteme yardımcı özellikte, inflamasyonu düşürücü, kan basıncını dengeleyici, kanser riskini azaltıcı ve yaşla birlikte ilerleyen görme kaybına karşı koruyucudur.
Kereviz yemeğini sevmeyenler salata, çorba, buharda pişmiş şekilde ya da suyunu sıkıp içerek tüketebilir, kereviz yaprakları ayrıca ev yapımı turşularda kullanılabilir. Aynı zamanda alerjik bir bünyesi olmayanlar için hafta en az iki kez kerevizin menüye dahil edilmesini önerdi.
Kereviz apigenin adlı bir molekül içeriyor. Apigeninden zengin bir diyet, inflamasyonu azaltıyor ve bağışıklık sistemine destek sağlıyor. Kereviz ayrıca luteolin adlı bir flavnoid içeriyor. Bu bileşen, anti-kanserojen özelliğinin yanı sıra kanser tedavisinde kullanılan kimyasallara karşı koruyucu etki de sağlıyor. Apigenin molekülün ayrıca nöron hücrelerin gelişmesi ve uyarılmasını artırır, böylelikle öğrenme ve hafıza güçlüğünde de destek olur. Kanda yağ molekülleri arttığında oluşan hiperlipidemi durumunun ilk aşamada bir semptom göstermese de ileriki aşamalarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini arttırır.
Paylaş