Paylaş
Hamilelik kadının çok özel bir dönemidir. Pek çok keyif verici duygunun yanısıra bir takım negatif duygular hissetmesi, korku ve kaygılarının olması oldukça doğaldır. Sonuçta dünyaya yeni bir can getiriyorsunuz ve bu canın tüm sorumluluğu size ait. Yaşamının ilk yıllarında tamamıyle size bağımlı biri. Bunun yanı sıra karşılıksız sevgi hissettiğiniz, emek verdiğiniz ve her adımda bu emeklerinizin karşılığını fazlası ile gördüğünüz, sizin bir parçanız. Rahminize düştüğü andan itibaren o özel bağı hissedicek ve onu koruyup kollamak, en iyi şekilde yetiştirmek üzere kaygı, endişe bir sürü soru işareti kafanızda dönüp duracaktır. Hormonların da etkisi ile duygu durumunuzda çalkantılar olması kimi zaman yüzünüzde güller açarken kimi zaman dokunsalar ağlayacak durumuda bulabilirsiniz kendinizi. Bunların hepsi oldukça doğal süreçlerdir. Bu süreç sizi anneliğe hazırlayacak olan ısınma zamanlarıdır.
Yukarıdada bahsettiğim gibi hamileliğin psikolojisi normal bir zamandan oldukça farklıdır. Bir kadın için öncelikle hamilelik ardından da anne olmak ciddi kırılma noktalarıdır. Anne olduktan sonra hayatında hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Kadının buna hazır olması ve başa çıkamadığı noktalarda profesyonel destek alması oldukça önemlidir. İşte hamile ve doğum psikoloğu burada devreye girmektedir. Annenin korku ve kaygılarıyla, annenin kendi doğum hikayesi ile, annenin ailedeki diğer önemli kadınlarla (anne, kızkardeş, teyze, vb...) olan ilişkiler ve varsa bu ilişkilerdeki sorunlar ile çalışır. Bunların hepsi anneyi doğumda etkileyebilecek ve doğumu durdurabilecek unsurlardır. Doğumdan önce buralardaki meselelerin halledilmesi, düşük, kayıp, kürtaj varsa mutlak konuşulup temizlenmesi rahat bir doğum için çok önemlidir,. Beden hiç bir şey unutmadığı için buralarda bir mesele var ise doğumda karşımıza çıkıp süreci durdurabilir.
Öncelikle doğum süreci yavaşladığında, durduğunda anne ile ilgilenip durumun olasi sebeplerini saptamaya çalışır. Anneyi neyin etkilediğini bulmaya çalır. Doğumda anneyi pek çok şey etkileyebilir; hemşirenin bir sözü, eşinin bir tavrı, annesinin bir iç çekmesi, doktorundan hissettiği bir negatif elektrik vb. Doğum psikoloğu bunu keşfettikten sonra bunu çözerek mümkün olduğunca dışarıdan tıbbi müdahale olmadan doğumun ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca anneyi merkeze alarak doğuma eşlik eden herkesi kolaçan ederek anneye negatif bir şey yansımasına engel olur ve anneye destek verir. İhtiyaç olduğunda doğumda bulunan sağlık ekibine; doktor, hemşire, ebe ve aileye destek verir. Endişeli aile üyelerini rahatlarak anneyi negatif yönde etkilemelerine, anneye gerginlik ve endişe yüklemelerine engel olur. Bir grup terapisti gibi çalışarak tüm grubu uyum ve sükunet içinde tutar. Olası herhangi bir komplikasyonda grubun bunu endişe yerine gerilmeden, panik yapmadan, akışın bir parçası olarak karşılamasını ve yaşamasını sağlar.
Doğum aslında süreç olarak yaşamın kendisinden pek farklı değil. Her zaman dümdüz gitmeyebilir. Doğum ekibinin bir parçası olarak doğum psikoterapisti yola çıkan engellerle en rahat şekilde baş etmenize ve her seferinde daha güçlü bir şekilde yola devam etmenize yardımcı olur.
Paylaş