Paylaş
1. Bayramlarda gün içerisinde fazlaca besin tüketebileceğimiz düşünüldüğünde güne hafif bir kahvaltıyla başlamak doğru bir seçim olacaktır. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak ve sindirim sistemi problemleri yaşamamak için kahvaltı etmeliyiz. Bitki çayları, tam buğday ya da kepekli ekmek, peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan hafif bir kahvaltı sindirim sistemimizin daha rahat çalışmasına yardımcı olur.
2. Ramazan ayı boyunca aç kalan mideye birden yüklenmemek ve vücudumuzun yeni beslenme düzenine alışması için azar azar, sık sık yemek ve besinleri iyice çiğneyerek tüketmek sağlığımız için önemlidir. Bu nedenle öğün atlamamaya gayret etmeli; 3 ana, en az 2 ara öğün yapmalıyız. Ara öğünlerde ceviz/badem/fındık gibi yağlı tohumları, diyet bisküvi veya kuru meyveleri kolay taşınabilir olması açısından tercih edebiliriz.
3. Bayramda tatlı tüketimine dikkat etmeli; şeker, çikolata, ağır hamur tatlılarının aşırı tüketiminin kilo olarak geri döneceği ve sindirim sistemini olumsuz etkileyeceğini unutmamalıyız. Bu nedenle tatlı tüketiminde kontrollü olmalı, sütlü-dondurmalı- meyveli hafif tatlılar tercih etmeye çalışmalıyız. Çocuklar, besleyici niteliği olmayan, yüksek oranda şeker ve katkı maddesi içeren şeker, çikolata, gofret, gazlı içecek gibi besinlerden mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır. Bu nedenle misafirlerimize şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar ya da taze meyve ikram etmeyi denemeliyiz. Çikolata ve şekerlemeler yerine kuru hurma ya da diğer kuru meyvelerden ikram etmek hem daha sağlıklı hem de farklı bir seçenek olacaktır.
4. Hayatımızın her döneminde olduğu gibi bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Süt, et, tahıl, sebze ve meyve gibi besin gruplarından gün içinde yeterli miktarlarda tüketmeliyiz. Ramazanda ve bayram süresince yeterince meyve ve sebze tüketemeyen bireyler ihtiyaç durumunda hekim kontrolünde vitamin ya da mineral destekleri alabilirler.
5. Çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri ölçülü miktarda tüketmeli, mümkünse şekersiz içmeliyiz. Çay ya da kahve yerine bitki çayları, şekersiz kompostolar, doğal maden suyu tercih etmeliyiz.
6. Su tüketimine dikkat etmeli, kabızlık problemi yaşanmaması, sindirim sisteminin daha rahat çalışması, zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücudun ısı dengesinin sağlanması açısından su tüketimini artırmalıyız. Günde 8-10 bardak su tüketmeye özen göstermeli ayrıca sıvı ihtiyacının karşılanması için çorba, cacık gibi yiyeceklere gün içerisinde beslenmemizde yer vermeliyiz.
7. Bayramda kabızlık gibi sindirim problemlerini önlemek için lifli gıdalarla beslenmeli, sebze ve meyveleri mümkünse kabuklarıyla tüketmeliyiz. Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketimine özen göstermeliyiz.
8. Kızartma, kavurma gibi yağlı ve yüksek kalorili besinler, mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle fazla miktarda kızarmış ve yağlı besin tüketmemeye dikkat etmeli, kızartma yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz.
9. Tansiyon, diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, gut gibi kronik rahatsızlığı olan ve özel diyeti olan kişilerin ve yaşlı bireylerin beslenme düzenlerine devam etmeleri, bayram süresince de bu düzenin dışına çıkmamaları sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.
10. Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için fiziksel aktiviteyi arttırmalıyız. Bunun için spora başlayabilir, yakın yerlere olan ziyaretlere yürüyerek gidilebilir, bahçe ve ev işi ile uğraşılabilir, asansör yerine merdiven kullanılabilir, yürüyüş yapılabiliriz.
Paylaş