Paylaş
Leblebi, nohudun kavrularak ve bir dizi işlemden geçirilmesiyle daha çok atıştırmalık olarak tükettiğimiz bir kuruyemiştir. En çok bilinenleri sarı ve beyaz leblebidir. Sarı leblebi, nohudun üzerindeki kabuğunun ayrıştırılarak üretilmesiyle olan leblebiyken, beyaz leblebi nohudun kabuğunun atılmadan üretilen leblebidir. Ana maddesi nohut olan leblebi; karbonhidrat, lif, protein, B9 vitamini, demir, fosfor, bakır ve manganez gibi çeşitli vitamin, mineral ve çok az miktarda da yağ içerir. Yemekler, salatalar, çorbalar ve mezelerde kullandığımız nohudun kavrulmuş hali leblebinin birçok faydası vardır.
Leblebi, kilo vermeye yardımcı, sağlıklı bir atıştırmalıktır. Kalorisi düşük, bitkisel protein ve lif bakımından zengindir. Bir avuç beyaz leblebi (20 gram) yaklaşık 71 kaloridir. Protein ve lif bakımından yüksek olan leblebi, açlığı bastırmaya yardımcı olur. Ara öğünlerde tüketilen leblebi, uzun süre tokluk sağlayarak zayıflama diyetlerinde yardımcı bir besindir.
Beyaz leblebi, sarı leblebiye göre lif ve protein bakımından daha zengindir. Ayrıca vitamin-mineral kayıpları da daha azdır. Leblebinin su tutma özelliği olduğundan su, ayran, kefir, süt, doğal maden suyu gibi sıvı gıdalarla birlikte tüketilmesi, midedeki hacmini artırarak tokluk süresini uzatır.
Çözünür ve çözünmez lif içeriğiyle kan şekeri seviyelerini düzenler, kan şekeri seviyelerinin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur.
Leblebi, kalp sağlığı için gerekli olan magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir. Nohutta bulunan çözünür lifler, trigliserit ve kötü kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olur.
Leblebi, mide bulantısı ve reflü gibi sindirim şikayetlerinin azalmasına yardımcı bir besindir.
Bağırsak sağlığının korunmasında rol oynar. Leblebideki çözünür lif, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin sayısının artmasına yardımcı olur ve sağlıksız bakterilerin çoğalmasını önler. Bu da bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olurken kanser riskini de azaltır.
Leblebi tüketiminde şeker, tuz, soya gibi katkı maddeleri içerenlerin tüketim miktarına dikkat edilmeli, sade ve katkısız olanları tercih edilmelidir. Beyaz leblebi, üretim aşamalarında kendiliğinden beyazlaşır ve daha sert bir leblebidir. Beyaz leblebi satın alırken beyazlatıcı katkı maddeleri kullanılmadığına da dikkat edilmelidir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş