Paylaş
Bir orta boy avokadonun yarısı yaklaşık 142 kaloridir ve bir tatlı kaşığı yağa denk gelecek kadar yağ içerir, dolayısıyla avokado tüketirken günlük alınan yağ miktarı gözden geçirilmelidir. 100 gr avokadonun yediğimiz kısmı 167 kaloridir; 2,1 gr protein, 16,4 gr yağ, 6,3 gr karbonhidrat, 74 gr su içerir.
1. Avokado, Omega-6 yağ asitleri içerir ve omega-9 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcı bir besindir. Yağ yakmayı ve metabolizmayı hızlandırır. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo kaybı sağlar.
2. Avokado içindeki yağların büyük bir kısmı tekli doymamış yağ asitleri olan omega-9 yağ asitlerinden oluşur, aynı yağ asitleri zeytinyağında da bulunur, bu yağ asitleri kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesini önler ve bu nedenle avokado tam bir kalp dostudur.
3. Avokado kolesterolü düşürür, dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır. Avokadoda yüksek oranda bulunan fitosterin, kolesterol düşürücü etkiye sahip olan bir maddedir.
4. Avokado lif oranı yüksek bir meyvedir, kabızlığın tedavisinde yardımcıdır.
5. Potasyumdan zengindir, muzdan daha fazla potasyum içerir. Potasyum kan basıncının kontrolü, düzenli kalp atımı için önemlidir.
6. Avokado; A, C, E, B2, B5, B6 vitaminlerinden zengindir, ayrıca en yüksek K vitamini değerlerine sahip olan meyvelerdendir.
7. Avokado içerdiği antioksidan maddelerle birçok kanser türüne karşı vücudu korur. Göz sağlığı için faydalı olan beta karoten, lutein ve zeaksantin içerir.
8. Ayrıca avokado ve avokado yağı cilt bakımında kullanılan kremlere ilave edilir; çünkü cildi besler, gençleştirir ve ışıltı kazandırır.
9. Az miktarda seretonin (mutluluk hormonu) içerir. Avokado üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına da yardımcı olur.
10. Zengin demir içeriği ile kansızlığı önlemede etkilidir.
Avokado ile yapılabilecek birçok farklı tarif olmasına karşın Orta Amerika ve Küba mezesi olan ‘’Guacamole’’ makarna ve ızgara et yemeklerinin yanında güzel uyum sağlayan mükemmel bir lezzettir.
Malzemeler
2 adet olgun avokado
1 orta boy domates
2 dal yeşil soğan
2 diş sarımsak
½ limon suyu
1 yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş yoksa maydanoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
½ çay kaşığı tuz.
Yapılışı
Avokadoları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın. Bir tatlı kaşığı yardımı ile meyvenin etli kısmını kabuğundan ayırıp derin bir kaseye alın ve bir çatal yardımıyla ezip püre haline getirin. Soğanı küçük küçük doğrayın, sarımsağı ezin ve soğanla birlikte ezdiğiniz avokadoya katın. Ardından küçük küçük doğradınız domatesi çekirdeklerini çıkarmadan karışıma ekleyin. Son olarak limon suyu, maydanoz, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek iyice karıştırın. Mezeniz hazır, afiyet olsun!
[fotogaleri=2237,2133,1980]
Paylaş