Paylaş
Beyaz lahana; K ve C vitamini, antioksidanlar ve lif açısından zengin, düşük kalorili bir besindir. 100 gramı sadece 25 kaloridir. K vitamini kanın pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler için gereklidir. C vitamini ise enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur, yaraların iyileşmesini sağlar. Bunların dışında, folat, A vitamini, B6 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez ve demir de içerir.
Turpgiller ailesinden olan sebzeler, dolaylı olarak antioksidan özelliği gösteren ‘glikozinolat’ denilen fitokimyasallar bakımından zengindir. Glikozinolatlar, anti-bakteriyel, anti-viral ve iltihap karşıtı özellik gösterir. Sebzelerdeki glikozinolatlar kesme, doğrama, çiğneme vb. işlemlerle aktif hale geçen ‘mirosinaz’ enzimi sayesinde izotiyosiyanatlara dönüşür. Yapılan bazı çalışmalara göre sülforafan gibi izotiyosiyanatlar kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Dolayısıyla turpgillerden lahana, brokoli, karnabahar gibi sebzeler göğüs, akciğer, kolon gibi kanser türlerinin önlenmesinde büyük öneme sahiptir.
Lahanadaki çözünmez lifler dışkının hacmini artırıp yumuşatarak bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlığı önler. Çözünür lifler ise bağırsaktaki B ve K vitamini üreten faydalı bakterilerin artmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun dışında ev yapımı fermente lahana turşusu (özellikle sauerkraut turşu) kefir, yoğurt gibi besinlerde olduğu gibi probiyotik adı verdiğimiz faydalı bakteriler açısından çok zengindir. Lahana turşusu, çiğ lahana kullanılarak yapıldığı için yararlı antioksidan bileşenler açısından da oldukça zengindir.
Lahana, fitosterol denilen fitobesleyicileri içerir. Fitosteroller, kolesterol benzeri yapısıyla sindirim kanalında kolesterolün emilimini engelleyerek kötü kolesterolü düşürür, atardamarları güçlendirir. Ayrıca lahana, içeriğindeki çözünür ve çözünmez liflerle kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Turpgiller ailesindeki sebzelerin antioksidan özelliğinden iyi şekilde faydalanabilmek için doğrandıktan sonra çiğ ya da az su buharıyla birlikte çok fazla pişirilmeden iyi çiğnenerek tüketilmelidir. Ayrıca bu sebzeler, yoğurt gibi probiyotik özellikli besinlerle birlikte tüketildiğinde kansere karşı korunmada çok daha faydalı olur.
Malzemeler: Yarım beyaz lahana, yarım demet maydanoz, 1 büyük boy kuru soğan, yarım su bardağı kırmızı mercimek, 1 büyük boy havuç, 1 büyük boy domates, 1 sap büyük boy pırasa, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 yemek kaşığı kuru fesleğen ya da reyhan, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 2 litre su
Yapımı: Sebzeler doğranır. Su, tuz, baharatlar, kırmızı mercimek ve sebzeler düdüklü tencereye konulur. Tencerenin kapağı kapatılıp altı yakılır. Düdüğü öttükten sonra 7-8 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılır. Çorba, blenderda çekilebilir ya da taneli olarak tüketilebilir.
Not: Ödem atmaya yardımcı bir çorba olduğu için tuz miktarı kısıtlanmıştır.
Uyarı: Bu çorba, günlük sağlıklı ve dengeli beslenme planınızın bir parçası olarak tüketilmelidir. Tek tip beslenme önerilmez. Beyaz lahana, (özellikle çiğ lahana) guatrojenik özellik göstermesi dolayısıyla tiroid problemi olanlar tarafından dikkatli tüketilmelidir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş