Paylaş
Zengin besin değeri ile bildiğimiz ceviz, düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığı, sindirim sistemi, zekâ gelişimi ve daha birçok alanda sağlığımızın korunmasında güçlü rol oynar. Bu değerli besinin faydalarına birlikte bakalım.
Ceviz; fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlar grubuna giren bir tohumdur. Diğer yağlı tohumlara göre antioksidan kapasitesi en yüksek gıdadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri (özellikle omega-3), posa ve antioksidanlardan zengin oluşu sebebiyle kötü kolesterolü düşürür, kalp-damar sağlığını korur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve kan pıhtılaşması riskini azaltmaya yardımcı olur. Yapısındaki magnezyum kan basıncı ve kalp ritminin düzenli olmasında etkindir. Bu nedenle kalp hastalığı riski olan veya kalp hastalığı olanlar her gün ceviz tüketmelidir.
Çocuklarda beyin ve zekâ gelişimi için oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği bitkisel omega-3, E vitamini ve B vitaminleriyle sinir sistemini güçlendirir, unutkanlık sorunu yaşayanlar için hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle Alzheimer riski olanlar düzenli olarak tüketmelidir. Ceviz; sinir sistemini sakinleştirir, melatonin hormonu seviyesini artırması nedeni ile uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Ceviz, düzenli tüketildiğinde içerdiği polifenoller ve diğer antioksidanlarla kanserden korumaya yardımcı olur.
Cevizdeki lif oranı, bitkisel protein, çoklu doymamış yağ asitleri, omega-3 ve antioksidanlarla diyabetten korur ve diyabeti olanlar için iyi bir ara öğün seçeneğidir. Ceviz, lifli yapısıyla insülin direncinin düşmesine ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli olarak ceviz tüketildiğinde tip 2 şeker hastalığı gelişiminin önlenebileceği, insülin direncinin düşürebileceği görülmüştür. Yine lifli yapısıyla düzenli tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler, kabızlıktan korur.
2 adet ceviz içi 45 kaloridir ve yağ yerine geçer. Dolayısıyla enerji bakımından yüksek bir besindir ve aşırı tüketimi kilo alımına sebep olabilir. Fakat kararında tüketildiğinde tok tutar ve kilo vermeye yardımcıdır. Olumlu etkilerinden yararlanabilmek için her gün düzenli olarak 3-4 adet ceviz tüketilebilir.
Ceviz ve suyun birlikte tüketilmesinin olumsuz bir etkisi yoktur. Bildiğimiz gibi ceviz çok faydalı bir besindir. Akşamdan suyun içerisinde bekletilen cevizlerin sabah suyunun içilmesinin ise vücudumuza ekstra sağlayacağı bir fayda yoktur ve bu suyun zayıflatıcı etkisi de bulunmaz. Dolayısıyla cevizlerin suda bekletilip bu suyun içilmesi çok da anlamlı değildir. Ceviz, lifli yapısı ve içerisindeki önemli yağ asitleriyle zaten kilo kontrolü üzerinde faydalıdır. Dolayısıyla cevizin kendisini tükettiğimizde faydalarından yararlanmış oluruz.
Paylaş