Paylaş
Jinekoloji ve jinekolojik onkoloji uygulamalarında karında belirlenen giriş noktalarından biri göbek deliği olarak seçilir. Göbek deliğinden yerleştirilen en fazla 1 cm çapında bir kamera çubuğuyla karın içi görüntülenir. Diğer 0.5 cm’lik kesilerden de ameliyatı yapmak için gerekli olan ameliyat kolları karın boşluğuna yerleştirilir ve karın içi aydınlatılarak monitörden karın içerisindeki organlar izlenir.
Göbek deliğinden karın içine girilir
Laparaskopik ameliyat sırasında hasta genel anestezi ile uyutulduktan sonra ilk olarak göbek deliğinden Veress iğnesi kullanarak karın içerisine girilir ve karbondioksit gazı verilerek karın şişirilir. Kamera yerleştirildikten sonra kasık bölgesine yapılacak ameliyata göre trokar sayısı belirlenir, uygun yerlere yerleştirilir ve bu boruların içerisinden ameliyatı yapmak için borular geçirilir. Ameliyat sonrası aletler kamera eşliğinde çıkarılır, karın içerisine verilen gaz tamamen boşaltılır ve kesilere dikiş atılır.
Hastanede bir gece yatılıyor
Genel olarak endometrium (rahim), serviks (rahim ağzı), endometriyozis olgularının tanı ve tedavisi, idrar torbası sarkmasına yönelik onarımlar, erken evre over (yumurtalık) kanserleri bu laparoskopi yöntemiyle opere edilebilmekte ve bu önemli ve tehlikeli hastalığın ameliyatları sonrası hastalarımız hastanede sadece bir gece yatarak evine dönebilmektedir.
Açık ameliyata göre birçok avantajları var
Klasik açık ameliyata göre avantajları, ameliyat sonrası iyileşmenin açık ameliyatlara göre daha erken olması, kameranın büyütme gücü sayesinde doku ayrıntılarının daha detaylı görülebilmesi, kullanılan kamera ve cerrahi aletlerin dokuya yaklaştırılabilmesi nedeniyle daha titiz cerrahi yapılabilmesi ve açık ameliyatlarda görülen operasyon sonrası enfeksiyon riskinin azalması, yapışıklıkların kapalı cerrahiden daha az olmasıdır. Amaç hastalarımızın günlük aktivitelerine daha kısa zamanda dönmelerini sağlamaktır.
Doç. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog
Paylaş