Paylaş
Korunmasız bir yıllık ilişkiye rağmen eğer gebelik elde edilememişse artık hekime başvurma vakti gelmiştir. Bu durumda baba adaylarında yapılacak ilk test veya kişi kendisi kısırlık şüphesi içinde ise genelde spermiogram testi yaptırırlar. Bu testin bir diğer adı ise “sperm ölçüm” testidir. Bu sperm testleri ve ölçümleri erkekte spermin çocuk yapma potansiyelini incelemek için yapılmaktadır. Sperm ölçümü ve testi, 1 yıl boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girildiği halde hiçbir şekilde gebelik oluşmayan durumlarda yapılır.
Sperm testi yapılmadan önce ideal olarak 3-5 gün cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilmektedir. Erkek örneği, rahat edebileceği bir ortamda gereğinde video veya eşi yardımı ile vermelidir. Baba adayından alınan spermler yaklaşık 20 dakika bekletildikten sonra sıvılaşır, ardından bir kültür kabına konulur. Bu spermler uzmanlar tarafından mikroskop altında Macler sayacı yardımıyla incelenir. Bir diğer ölçüm yolu ise otomatik sayan makinalarda yapılan sayımdır. Ardından mikroskop altında şekilsel bozukluklar değerlendirilir. Bu test yapılmadan önce baba adayının test yapılacağı gün duş alarak gelmesi istenir. Bu testin normal sonucu asgari ml de 20 milyon sperm olması ve ileri hareketli spermin yaklaşık % 60’ın üzerinde gerekmektedir ve spermlerin pH’ının 7.2 olması gerekmektedir. İltihap hücresi oranı ise 1 milyonun altında olmalıdır.
Bu testin sonucuna göre kısırlık veya subfertilite olup olmadığı anlaşılır. Sperm sayısını olumsuz etkileyen birçok durum vardır. Bu etkenler sperm kalitesini de etkilemektedir. Sigara ve alkol, ilaç kullanımı, cinsel ilişki sıklığı, hormon içeren yiyecekler, sıcaklık, hava kirliliği gibi faktörler hem spermin kalitesini hem de spermin sayısını oldukça etkilemektedir. Sperm kalitesi düşük olduğu takdirde çocuk sahibi olma konusunda yardım almak gerekebilir. Sperm kalitesinin ve sayısının normal olup olmadığı ise yapılan bu testlerle ortaya çıkmaktadır. Sigarada bulunan nikotin spermleri olumsuz etkilemektedir. Sigara içen baba adaylarının spermleri içmeyen baba adaylarının spermlerine göre daha kalitesiz ve normal değerlerin altındadır. Bazı kullanılan ilaçlar, örneğin; kemoterapi, epilepsi, antibiyotik gibi ağır ilaçlarda spermlerin kalitesini oldukça etkilemektedir.
Paylaş