Paylaş
Baş ağrısı hastalarının büyük bir bölümünün ağrılı günler nedeniyle sosyal hayattan koptukları, mesleki fonksiyonlarını veya günlük işlerini yerine getiremediklerini, aile içi ve arkadaşlık ilişkilerinin bozulduğunu görürüz. Bu durum hastaya normal yaşam şeklini koruyamamasından kaynaklı psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Hastanın ağrı yaşadığı günlerde ağrısının en kısa sürede geçirilmesi yani doğru bir atak tedavisinin yapılması gerekir. Bu aşamada hastanın baş ağrısı atağı tanısının doğru bir şekilde koyulması, varsa hayatını tehdit edecek bir tıbbi durumun ortadan kaldırılması ve uygun atak tedavisinin doğru zaman ve dozlarda alınması büyük önem taşır. Bazen de ilaçla tedavi gerektirmeyen fakat basit yöntemlerle üstesinden gelebileceğimiz ağrılarla karşılaşabiliriz. Bu ağrıların büyük bir kısmı ya kendiliğinden geçer ya da evde uygulayacağımız bazı basit yöntemlerle giderilebilir.
Baş ağrısı için evde alınacak yöntemler ağrının şiddetini ya da süresini azaltmaya yönelik yardımcı bazı önerilerden ibarettir. Hafif bir baş ağrısı yaşıyorsanız, sessiz ve karanlık bir odada dinlenme, alın ve başın ön bölümüne soğuk kompres uygulama, sigara ve alkolden uzak durma gibi önlemleri tercih edebilirsiniz.
Gevşeme egzersizleri, kaslardaki gerginliği ve stresi azaltarak çoğu hastada faydalı olur. Gevşeme egzersizlerini nefes alma egzersizleri ve vücut kas gevşetme egzersizleri olarak iki bölümde uygulayabilirsiniz. Yarısı nefes alma, yarısı kas gevşeme olmak üzere yapılan gevşeme egzersizleri için günde 10-20 dakika ayrılması önerilir. Bu egzersizler sırasında evde yaşayan diğer kişilerin sizi rahatsız etmemesi, egzersizin gürültüden ve kargaşadan uzak bir ortamda yapılması önemlidir.
Nefes alma egzersizleri: Sırt üstü yatın ya da sırtınızı rahat bir yere dayayarak oturma pozisyonuna geçin. Nefes almaya konsantre olun, yavaş ve sabit bir şekilde nefes almaya devam edin. Burundan nefes alın, nefesinizi burundan ya da ağızdan verin. Sadece göğsünüzle nefes almak yerine göbek ve kaburgalar arasını dolduracak şekilde derin nefes alın. Nefesinizi asla tutmayın. Nefes alıp vermeye 5-10 dakika boyunca devam edin. Bu sürenin sonunda tüm vücudunuzda bir rahatlama hissi fark edeceksiniz.
Kas gevşeme egzersizleri: Vücuttaki tüm kasları sırasıyla kasın ve gevşetin. Ayak başparmaklarından başlayarak başa kadar çıkın. Bu esnada kas gruplarınızın gevşediğini ve ağırlaştığını düşünün. Kafanızdaki diğer tüm düşünceleri boşaltın. Gevşeme düzeyinizi gittikçe daha da derinleştirin. Gevşediğinizin ve rahatladığınızın farkına varın. Gevşeme süreniz dolduğunda el ve ayak parmaklarınızdan başlayarak önce elleri ve ayakları, daha sonra tüm vücudu gerip hareket ettirin. Bazı hastalar gevşeme tekniklerini uygularken uykuya dalabilirler. Gevşeme egzersizleri sırasında rahatlatıcı bir müzik dinleyebilirsiniz. Egzersiz sona erdiğinde tam olarak uyanık hale geçmek için kendinize zaman tanıyın, belli bir süre geçmeden ve tamamen uyanık hale gelmeden elektrikli bir alet ya da araba kullanmak tehlikeli olabilir.
Sıcak su matarası veya sıcak banyo ile yapılan sıcak uygulaması gergin kasları gevşetebilir. Bu gibi uygulamalarda derinizi yakmamaya özen göstermelisiniz. Yine buz torbası ile sırta, boyna ve şakaklara soğuk uygulama yapmak da bazı ağrılara iyi gelebilir. Buz torbası uygularken aşağıdaki basamakları izleyin:
Masaj tedavisi
Hastaların %80’inde ağrıya boyun kaslarında spazm eşlik eder. Boyun kaslarının gerilmesi de aynı şekilde baş ağrısını kötüleştirebilir. Masaj tedavisi özellikle boyun ve omuz kaslarındaki gerginliği azaltacağı için çoğu baş ağrısında faydalıdır. Ancak migren ataklarında hareket ağrıyı kötüleştireceğinden masaj önerilmez.
Paylaş