Paylaş
Ayağımız cildimizde bulunan mantar ile bakterilerin artması ve bunların ürettiği uçucu maddeler nedeniyle kokar. Bu süreç herkeste farklı oluşur.
Kişinin cilt yapısı ve terleme yoğunluğu örneğin kokunun yoğunluğunu etkiler. Diğer önemli faktörler de ayağın uzun süre kapalı kalması, kullanılan çoraplardaki sentetiğin fazla olmasıdır. Günümüz iş hayatında sentetik çoraplar ve uzun süren çalışma saatlerinde ayakta kalan ayakkabılar bu şikayeti daha da arttırmaktadır.
Öncelikle ayakların sık yıkanması ve sonrasında iyice kurulanması önemlidir. Nemli kalmış ayak koku ve mantar oluşturmaya adaydır. Ayrıca kullandığımız çorapların olabildiğince sentetikten fakir ve pamuktan zengin olması tercih edilir. Pamuklu çoraplar teri ve nemi emerek ciltte birikmesini engeller. Ayakların pudralanması da diğer bir önlemdir şimdi eczanelerde daha pratik kullanım sunan sprey pudralar da mevcut olup özellikle ayak parmak arası ve tabanların çorap giyilmeden önce pudralanması koku oluşumunu azaltmaktadır.
Ayakkabıların türü de koku oluşması da önemlidir. Özellikle spor ayakkabılarda sentetik oranı yüksek olduğu için çok nem ve terleme yaparlar bunun için daha çok keten tarzı ayakkabılar ve mümkünse yarı açık sandalet tarzı ayakkabılar tercih edilebilir. Yine sprey şeklinde antiseptik özellikli koku giderici ayakkabı spreyleri kullanılabilir.
İnsanları bizden kaçıracak şekilde koku bu önlemlere rağmen devam ediyorsa altta yatan yoğun bir mantar veya bakteri enfeksiyonu bulunmaktadır. Bu nedenle bir dermatoloji uzmanına başvurmanız ve ilaç tedavisi almanız en doğrusu ve sonuç vereni olacaktır.
Dr. Sertaç Sever
Dermatoloji Uzmanı
Paylaş