Paylaş
Bizimkilere kıyasla çok daha incedir ve yağ oranı erişkinlere göre daha azdır. Ciltteki yağ tabakası koruyucu bir kalkan gibidir, o nedenle bebeklerimizde az bulunan yağı tamamen ortadan kaldırmayan şampuanlar kullanmak gereklidir.
Şampuanlarda belirli bir miktarda yağ çözücü bulunması gerekir ki çoğu yağ ve ölü deri hücrelerinden oluşan cilt kirini temizleyebilsin. Eğer bu maddeler cilde dost değilse sık kullanımlarla bebeğinizin cildi kurumaya ve tahriş olmaya başlar hatta egzama bile meydana gelebilir. Bu nedenle kullanacağınız şampuanın klinik olarak alerji testlerinin yapılmış olması önemlidir.
Cildimizin ideal pH yani asitlik - bazlık oranı 5.5‘tir. Buna yakın ürünler kullanırsak cildin ideal pH oranına bozmamış oluruz. Ph değeri bu orana yakın ürünler veya ‘pH oranı dengelenmiş’ ürünler kullanırsak cildimizde yaşayan dost bakterilerin keyfini kaçırmayız. Onlar da bebeklerimizin cildini kötü bakterilere karşı korurlar.
Şampuanlar da tıpkı gıda maddeleri ve diğer ürünler gibi bozulup küflenebilir. İşte bu nedenle içerisine bozulmasını engelleyen koruyucu maddeler katılır. Paraben bu koruyucular içerisinde diğerlerine göre sık alerji yapması nedeniyle kötü bir üne sahiptir. Yine renkli şampuanlardaki boyar maddelerin de alerji yapma ihtimali vardır.
Parfümler maalesef bebek cildinde alerjiye neden olabilir. Parfümsüz şampuan bu nedenle aslında güvenli şampuandır. Ama her parfüm bebeğinizde alerji yapacak diye bir kural yoktur. Eğer bebeğiniz banyo sonrası kaşınmıyorsa ve siz de parfümünü seviyorsanız sorun yok demektir.
Kar beyazı renkte, sürekli kaşınan cildi parşömen gibi ince hassas bebekleriniz için mutlaka dermatoloğunuzun önerilerine göre şampuan kullanın. Ama bilmelisiniz ki kesinlikle kirden kaşınmıyorlar, bu nedenle onları sık sık şampuanlamak kaşıntılarını iyice arttıracaktır. Doktorunuz önerisi haricinde yazın haftada 2 kez ve kışın haftada 1 kez şampuanla yıkayın ve mutlaka ciltlerine uygun bir nemlendirici sürün ki kaşınmasınlar.
Paylaş