Paylaş
Günümüzde tatlandırıcılı, şekerli veya doğal aromalı olarak çeşitleri bulunan sakız üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmış. Bu araştırmaların sonunda ise sakızın gün içerisinde açlık seviyemizi büyük ölçüde etkilediği ortaya çıkmış.
Özellikle 2009 yılında yapılan bir bilimsel çalışma bu konuda dikkat çekiyor. Araştırmada, bireylerden yemekten 3 saat önce 15 dakika şekersiz sakız çiğnemeleri istenmiş. Sakız çiğneyen bu bireylerin yemek saatleri geldiğinde açlık hissetmedikleri ve fazla miktarda besin tüketmekten kaçındıkları saptanmış. Ertesi gün ise yine aynı bireylerin sakız çiğnemeden aynı öğünde daha fazla kalori tükettikleri belirlenmiş. Sakızın özellikle uzun vadede kilo kontrolünde görev aldığı yapılan bu çalışmalarla destekleniyor.
Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda ise aspartam ile tatlandırılmış sakızların ana öğünlerde iştahı artırdığı saptanmış. Özellikle aspartam yüksek dozda tüketildiğinde vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotoninin baskıladığı biliniyor. Bu etkisinden dolayı tatlandırıcı ile hazırlanmış sakızlar daha fazla açlık duygusunun oluşmasına neden olabiliyor.
Sakız üzerine yapılan birçok bilimsel çalışma aslında bireylerin vücutlarında farklı etki yaptığı ve kimi bireylerde açlık duygusunu uyandırırken kimisinde tokluk sağladığı gözlenmiştir.
Serkan Tutar
Diyetisyen ve NLP Uzmanı
Paylaş