Paylaş
Kilo vermek adına bilinçsizce yapılan diyetler birçok sağlık problemine neden oluyor. Siz de diyet yapmayı düşünüyor ama sağlığınız konusunda endişeleniyor musunuz? Popüler diyetler ile ilgili önemli noktaları Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar anlattı.
Hafta Sonu Diyeti
Kısa vadeli sonuç almak için yapılan diyet. Sağlıklı bir diyet olmamasının yanı sıra bu diyet ile verilen kilolar aynı hızla geri alınır. Sadece sıvı içerikli olan bu diyette bol bol çorba, meyve suyu ve limonata tüketilir. Günlük kalori içeriği 400-600 kalori arasında olan bu diyet, günlük kalori ihtiyacını karşılamaz.
Lahana Çorbası Diyeti
Bir dönem moda olan bu diyette her öğün sadece lahana çorbası tüketilir. Hafta sonu diyeti ile benzer içerikte olan bu diyette standart olarak sadece bir besin tüketilmesi sonucu vücudunuz için gerekli olan besin öğesi alımı gerçekleşmez.
Dukan Diyeti
Günlük karbonhidrat içeriğinin 25 gramda tutulması sonucu protein ağırlıklı bir beslenme programıdır. Bu diyet ile kilo verme hızı artar ancak uzun vadeli vücutta yaratabileceği sıkıntılar tam olarak bilinmiyor. Günümüzün en moda diyeti olan Dukan diyetinin uzun vadeli uygulanabilir özelliği yoktur.
Saf Protein Diyeti
Gün içerisinde protein kaynaklı tüm besinlerin tüketilmesi serbest olan bu diyette et ve ürünleri, süt ve ürünleri tüketebilirsiniz. Karbonhidrat ve yağ içerikli besinlerin tüketilmesi yasak olan bu diyetin uygulanmasındaki en büyük sıkıntı yeterli vitamin ve mineral alınamaması. Ayrıca karbonhidratsız diyet ile dönemsel olarak kas kayıpları yaşanabilir.
Soğan Çorbası Diyeti
Özellikle bir besin üzerinde yoğunlaşarak yapılan diyetler büyük hata. Soğanın barsakları çalıştırması ve iyi idrar söktürücü olması avantaj gibi görünse de öğlen ve akşam öğünlerinde sürekli olarak soğan çorbası tüketilmesi bu diyeti monoton kılar. Düşük kalorili soğan çorbası diyeti sonrası verilen kilolar, normal beslenme düzenine geçtikten sonra fazlası ile geri döner.
İsveç Diyeti
İsveç diyetini tam olarak uygulayanların 2 haftada 10–20 kilogram arasında kilo vereceği savunulur. Diğer önemli bir iddia ise diyeti uygulayanların iki sene boyunca kilosunu koruyacağıdır. Et tüketiminin ön planda olduğu, vitamin ve minerallerin ikinci planda kaldığı bu diyette alınan besinler nedeni ile kalp hastası olma riskiniz artar. Ayrıca vücudunuzun ihtiyacı olan belirli besin öğelerini almamanız uzun vadeli hastalıkları tetikler.
Akdeniz Diyeti
Dünyanın en sağlıklı beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinde zengin sebze çeşitleri, zeytinyağlılar, balık bulunur. Özellikle kalp sağlığı açısından en iyi diyet seçimi olan Akdeniz diyetinde kırmızı et daha az tüketilir. Her besin grubundan besinin, beslenme programında bulunması tüm besin öğelerinin vücuda alımı açısından önemli.
Karatay Diyeti
Ekmeğin kesinlikle yasak olduğu bu diyetin ülkemizin şartları düşünüldüğünde uygulanabilirliği oldukça düşük. Ekonomik durumu iyi olan bireyler için günlük ekmek tüketimi 200 gramken sosyoekonomik durumu düşük olan bireyler için 750-800 gramdır. Bu şartlar dahilinde çok da doğru bir seçim değil.
Paylaş