Serkan Tutar
Serkan Tutar
Serkan Tutar

Egzersizi Beslenme ile Destekleyin

İşte spor öncesi ve sonrası tüketmeniz gereken besinler...

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşam için düzenli beslenme kadar önemli olan diğer bir etmen de spordur. Yaşam kalitesinin artması, hastalıklara yakalanma riskinin azalması ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli spor yapılması şarttır. Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar, spor öncesi ve sonrasında genel olarak ne tür besin tüketilmesi konusunda kararsızlığa düşülmemesi için bazı önerilerde bulundu.

Egzersiz Öncesi

Egzersiz anında vücudun ilk kullanacağı yer glikojen depoları olacağı için depoların dolu olarak egzersize başlanması gereklidir. Özellikle günlük enerjinin %60’ı karbonhidrattan sağlanmalıdır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için ekmek, pilav, makarna ve meyve tüketilmelidir. Ayrıca yeterli sıvı alımı gün içerisinde desteklenmeli ve en az 2 litre su içilmelidir. Yüksek yağ içeren besinler egzersiz sırasında mide bulantısı, hazımsızlık ve performans düşüklüğüne neden olacağı için tercih edilmemelidir. Yüksek posalı gıdalar, barsak hareketini hızlandıracağı için egzersizden önce alınması, egzersiz anında sıkıntı yaratabilir. Tuz ve baharatlar egzersiz öncesi uzak durulması gereken besinlerdendir. Egzersizin çok aç veya çok tok karnına yapılması sıkıntı çıkaracağı için egzersizden 2-4 saat önce ana yemek tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Egzersiz Sonrası

Egzersizden sonra vücudun hızlı toparlanması için doğru besinlerin seçilmesi önemlidir. Özellikle kas ağrısının yaşanmaması için egzersizden sonraki ilk 30 dakika içerisinde protein ve karbonhidrat kaynakları birlikte tüketilmelidir. Kuru erik, kuru kayısı, yaban mersini gibi meyveler ile süt, yoğurt veya ayran tüketilmesi toparlanma sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca yüksek glisemik indeks içeriğine sahip meyve suları egzersiz sonrası içildiğinde glikojen depolarında yaşanan kayıpları onaracaktır. Diğer bir alternatifiniz ise sporcu barları ile çorba ve bir dilim ekmek tüketilmesidir.

Özellikle egzersiz sırasında bol su alımı performansın yüksek seviyede sağlanması için önemlidir. Yapılan bilimsel çalışmalar egzersiz anında her on beş dakikada bir, bir bardak su içilmesini önermektedir.