Paylaş
Doğa her bakımdan zengin. Bildiğimiz sıcak ve keyifli içeceğimiz olan kahvenin artık bir alternatifi var. Farklı bitkilerin harmanlanması ve öğütülmesi ile elde edilen bu kafeinsiz içecekte kahve çekirdekleri fincana girmiyor. Sağlıklı karaciğer fonksiyonuna yardımcı olan ve doğal detoks sürecini destekleyen çeşitli bitkisel bileşenlerden oluşuyor. Bu bileşenler 4 doğal bitkiden elde ediliyor. İyileştirici özelliklere sahip bu otlarla egzotik bir kahve pişirmeniz mümkün. Kafeinsiz olması dolayısıyla vücuda zararlı etkileri yok.
Bazı hastalıklarda kahvenin yasak olduğunu biliyoruz. Serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan, antioksidan özellikleri bakımından zengin doğal kahveyi genellikle bu kişiler tüketiyor. Kafein tüketmeden bir kahve tadı sağlayan bitkisel kahve yüksek antioksidanlara sahip. Karaciğeri temizlemeye yardımcı oluyor ve sağlıklı bedeni destekliyor. Zihinsel stresi azaltan, bedeni ve zihni doğal olarak güçlendiren bu içecek Avrupa'da kafeini hayatına sokmak istemeyen birçok insanın kahve alternatifi oldu.
Özellikle kronik hastalıklarda ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda, kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda, içerdiği kafein sebebiyle kahve içilmesi zaman zaman önerilmemekte. İşte bu ve benzer sorunları yaşayanlar için hem detoks etkisi gösteren hem de antioksidan özellikleri ön planda olan meşe, mahlep, karahindiba ve meyan kökünden oluşan bitkisel kahve formülü:
Meşe meyvesi, kabukları ve kökü: Meşenin meyvesi cilt sağlığı için önemlidir. Ayrıca ishalde etkilidir. İçerisinde bulunan etken maddeler büzücü ve sıkılaştırıcı özelliktedir. Damar sağlığını da destekler. Meşenin kabukları ve kökü ise özellikle balgamlı öksürükte, artritte ve hazımsızlık bulgularının giderilmesinde etkilidir.
Mahlep meyvesi: Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve çok popüler bir bitkidir. Simit, poğaça ve çöreklerin üzerinde görebilirsiniz. Zayıf insanlarda ve kemoterapi sonrası iştahın açılmasında etkilidir. Hazımsızlıkta ve mide bulantısının giderilmesinde destekleyicidir. İdrar söktürür. Astım hastalarında nefes darlığını azaltır.
Karahindiba kökü: Safra salgısını artırır. Mide salgısını düzenler. İdrar söktürür. Karaciğeri korur, kolesterolü düşürür ve antioksidandır. Ayrıca prebiyotik özelliği olan ve vücutta şeker konsantrasyonunu dengeleyen, bağırsak sağlığını koruyan inülin maddesi içerir. Safra kesesi taşında ve safra tıkanıklıklarında kullanılmamalıdır.
Meyan kökü: Tıbbi çayların içerisine tatlandırıcı olarak ilave edilmesi yanında gastrit, ülser, üst solunum yollarında, bronşitte kullanılır ve oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemine destek olur. Ama meyan kökünü, yüksek tansiyonu ve böbrek yetmezliği olanlar kullanmamalı. Kullanmak gerektiğinde doktora başvurulmalı
Bu kahve karışımının içerisinde bulunan bitkilerin oranları hastaya göre değişkenlik gösteriyor. Hastaya göre hazırlanan kahve karışımından 1 çay kaşığı alınır ve yaklaşık bir çay bardağı ölçüsündeki sütün içerisine konur, kısık ateşte iyice karıştırılarak bir taşım kaynadıktan sonra içilir. Bu arada, sizi sürekli takip eden klinik doktorunuza danışmadan tüketmeyin elbette.
Doğal beslenme, kazanılan en güzel alışkanlıklardan... Son yıllarda giderek artan sayıda insan genel olarak doğal ve sağlıklı beslenme tarzına yöneliyor. Unutmayın, birçok kronik zedeleyici rahatsızlığı doğru beslenmeyle tedavi edebilmek mümkün.
Paylaş