Uzmanından ailelere oyuncak seçimi konusunda çok önemli uyarılar...
Haberin Devamı
Çocuğunuz oyun oynadıkça duyuları hassaslaşmaya, becerileri çoğalmaya ve yetenekleri su yüzüne çıkmaya başlar. Oyun esnasında analiz-sentez becerisi kazanmaya, neden-sonuç ilişkisi kurmaya ve yaşamda aktif rol oynamaya başlar. Kendi dünyasında tek hisseden çocuk, 3 yaş dönemine kadar devam ettirdiği ‘ben’ bakış açısını ‘biz’ olarak genişletmeye ve dış dünya ile gerçekçi, samimi ilişkiler kurmaya başlar. Bu nedenle de çocuk gelişiminde, özellikle de 3-6 yaş döneminde, oyun ve elbette oyunların ayrılmaz bir parçası olan oyuncaklar büyük bir öneme sahiptir.
Peki, anne babalar çocukları için doğru oyuncak seçimini nasıl yapmalı ve seçim konusunda nelere dikkat etmeliler?
Seçtiğiniz oyuncağın, çocuğunuzun yaşı ve gelişmişlik düzeyine uygun olup olmaması ve onun gelişim dönemine hitap ediyor olması çok önemlidir.
Oyuncağın renk ve görünümü kadar, eğitici ögelere de yer veren, sadece eğlence odaklı olmakla kalmayıp eğitici ve öğretici de olması gerekir.
Zararlı kimyasallar (BPA, GDO) içermemelidir.
Çocuğunuz için tehlikeli olabilecek özelliklere (kesici, delici, yanıcı) sahip olmamalıdır.
Seçilen oyuncağın sadece eğitim amaçlı değil aynı zamanda çocuğunuzun eğlenmesini sağlamaya da yönelik olması gerekir.
Oyuncak secimi yaparken çocuğunuzun da sizin yanınızda olması ve tercih konusunda söz sahibi olması gerekir.
Oyuncakların ev içerisinde bir yığın biçiminde çocuğa sunulmasındansa kısım kısım, türlerine göre gruplara ayrılmış ve ihtiyacına yönelik sunulması, dönem dönem göz önünden uzaklaştırılıp tekrar fark ederek oyuncağın yeni kullanım şekilleri ve daha önce keşfedilmemiş yönlerini keşfetmesinin sağlanması gerekir.
Oyuncak alımında sürekli bir ödüllendirme ön koşulu sunulmadan, sadece hediye amaçlı da alınması ve çocuğu mutlu etme amacı güdülmelidir.
Abartılı öğeler içeren ve ürkütücü kavramları çağrıştıran (vampir, canavar, böcek) oyuncaklara karşı mümkün olduğunca mesafeli olmaya çalışılmalıdır.
Bir defada birden fazla oyuncak almamak veya sosyo ekonomik düzeyimiz yüksek olsa dahi, büyük bütçeler gerektiren oyuncaklar için bir süre beklenmesi gerekir.
Büyük bütçeler gerektiren oyuncaklara ulaşmak için birikim yapmasını teklif ederek, bu süreçte sorumluluk da almasını sağlayarak doğru zaman geldiğinde alınabileceğini ifade edip, oyuncağa ulaştığında daha da hevesli bir şekilde oynamasına önayak olunmalıdır.
Oyuncakların ve oyunun çocukların dünyasında ne denli önemli olduğunu göz önünde bulundurarak, bu durumu pozitif yöne çevirmek yine ebeveynlerin ellerindedir.