PaylaÅŸ
İnatçı çocuklarla uğraşmak hiç kolay değildir. Sözünüzü dinlemiyor, her istediğini yapmak istiyorsa işiniz zor. Peki, siz bu sorunla ne kadar baş edebiliyorsunuz? Öğrenmek için gelin o halde testimizi çözün.
1. Çocuğunuzun isteklerini önemsiyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
2. Çocuğunuzun her istediğini yapıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
3. Çocuğunuz eşyalarını paylaşmadığında ona kızıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
4. Çocuğunuz yemek yemediğinde ısrar ediyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
5. Çocuğunuz inat ettiğinde dediğini yapıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
6. Çocuğunuz ağladığında istediğinin yapıldığını biliyor mu?
a) Evet
b) Hayır
7. Sizin ‘hayır’ dediğiniz bir konuda eşiniz farklı davranıyor mu?
a) Evet
b)Hayır
8. Çocuğunuz özellikle başkalarının yanında inatlaşıyor mu?
a) Evet
b) Hayır
9. Çocuğunuz ağlayıp tepindiğinde onu susturmak için istediğini yerine getiriyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır
10.Her şeyin mükemmel olmasını isteyen bir ebeveyn misiniz?
a) Evet
b) Hayır
EVET’ler Çoğunluktaysa
Buradaki şıklarda olduğu gibi çocuğunuzun isteklerine de hep ‘evet’ diyorsanız, inatçı bir çocukla başa çıkmak için epeyce zorlanacaksınız demektir. Çocuklar, özellikle 2 yaşında inat dönemi yaşarlar ve bu dönem gelişimlerinin normal bir parçasıdır. Ancak bu dönemde her istediğinin yapıldığını gören ve ağlayarak, inat ederek istediklerini yaptırabildiğini fark eden çocuk, inat davranışını kalıcı hale getirebilir. O nedenle inat davranışının çok normal olduğunu ama kalıcı olup olmamasının tamamen ebeveyn tutumlarıyla şekillendiğini unutmamak gerekiyor. Çocuklar doğal olarak talep edici bir yapıya sahiptirler. Her talep ettiği gerçekleşen, her istediği yapılan çocuk, istediği olmadığında kabul etmek istemez ve yine istekleri yerine gelsin amacıyla inatlaşma yolunu seçer. İnatçı çocukla baş etmek zaman zaman zor olabilir, böyle dönemlerde bir uzmandan görüş ve destek almakta fayda var.
HAYIR’lar Çoğunluktaysa
İnat eden çocuğun tek amacı istediğini yaptırmak ve ilgi çekebilmektir. Her dediği yapılmadan da ilgi gördüğünü, sevildiğini hisseden çocuk yaşı biraz ilerledikçe gereksiz inat davranışını sürdürmez. Bütün mesele çocuğun ihtiyaçlarını fark edebilmek ve her istediğinin değil, gerekenin yapılmasını sağlayabilmektir. Bütün isteklerine ‘evet’ demeden de sağlıklı bir çocuk aile ilişkisi sürdürmek mümkündür.
Hazırlayan:ÂPsikolog Serap Duygulu
PaylaÅŸ