Paylaş
Mayıs Kraliçesi hiçbir açıdan tutarlı olmayan gayet mantıksız bir olay akışı, yüzeysel karakter tanımlamaları, kopuk zaman ve mekanlarıyla başladı. Dizinin bu denli sivri yanlışlarla dolu bir senaryoyla yürümesi ve reyting savaşlarında yok olmaması ilk bölüme bakılacak olursa zor görünüyor. Ancak daha mühim bir mesele söz konusu! Dizide epeyi bir çocuk oynuyor hatta ilk bölümde neredeyse tamamen çocuklar var bile denilebilir.
Mayıs Kraliçesi tutsa ve reyting rekorları kırsa ya da yayından kaldırılsa ayrı dert! Çünkü sette çocuk var hem de çok sayıda çocuk var ve onlar daha çocuk! Ellerinden tutulup sete getirilen, sırtından para kazanılsın diye daha iyi performans çıkarması beklenen, daha kendini bilmezken reyting korkularıyla başarı/sız/lığının ölçümleriyle endişelenen çocuklar, sadece çocuklar! Onlar daha çocuk!
Sette çalışan çocukların yaşadıkları fiziksel ve duygusal baskılardan bahseden yok! Oysa set ortamının zorluklarını anlatan ve sırf bu yüzden mesleğinden vazgeçen koskoca oyuncuları düşününce insanın içi parçalanıyor. Geçenlerde yıllarca set ortamında çalıştırılan maymun Çarli’nin bunalımda olduğunu ve bir rehabilitasyon merkezinde tedavide olduğunu okuduk. Çocuklar ne yapsın bu durumda?
Dizi başarılı olursa çocuklar daha çok çalışmak zorunda, ancak başarısız olursa da küçücük ömürlerine en baştan yenilgiler yazmak durumundalar. Çocuk olmak çok zor gerçekten! Bu konuda ‘O DAHA ÇOCUK’ adında başlatılan çok hayati bir kampanya var ve duyarlı çağrılarına kulak vermekte aslında zaruri; ‘Berberde çırak, terzide yamak, çay ocağında komi, sokakta ayakkabı boyacısı, tekstilde son ütücü, tarlada tarım işçisi… Minik bedenlerini fiziksel ve psikolojik olarak sömürdüğümüz çocuklar, çocuklarımız, en önemlisi geleceğimiz.’
Bir başka kampanya ise ‘BU SETTE ÇOCUK VAR’ başlığıyla yine çok değerli ve acil bir uyarıyla sağırlaşmış sektörü, aileleri, izleyiciyi uyandırmayı hedefliyor. Bu yüzden de en görünür olanla yani çocuk oyuncularla başlamanın doğru olacağını düşünüyorlar ve her iki kampanya da bütün sektörlere dalga dalga yayılarak çocuk işçiliğine savaş karşı mücadeleyi ve yetişkinleri bu konuda duyarlı adımlar atmaya teşvikleri planlıyorlar. Keşke bütün savaşlar ve savaşçılar böyle olsa!
O Daha Çocuk kampanya çalışanları ve Gülgün Derviş uyarıyor, anlatıyor, eğitim veriyor ama anlamaya gönlü olmayana dert anlatmak çok zor! Eğer bu kampanyalara gönüllü olarak destek verirsek duymak zorunda kalacaklarını da belirtmekte fayda var. Çünkü çocukların gece çalışmasının yasaklanması, çalışma sürelerinin yaş aralıklarına göre günlük, haftalık ve yıllık limitler belirlenmesi, o çocukların olduğu setlerde çocuklara özel odalar ve mekanlar sağlanması, çocukların gelişimi takip edecek oyuncu koçunun yanı sıra mutlaka pedagog çalıştırılması, çocukların oyunculuğu için imzalanan sözleşmelerin standart değil çocuğa özel olarak yazılması ve hazırlanan yönetmeliğin doğru uygulanması için gerekli denetim mekanizmalarının kurulması gerekiyor.
Aslında 0-2 yaş arası çocukların oyuncu olarak çalıştırılmaması gibi başka önerileri de var ve uzmanlarla yapılan görüşmelerde çocuklara verilen bazı rollerin çocuğun gelişim düzeyiyle uygun olmadığını ve uzun süren çekimlerin çocukların eğitim yaşamlarına olumsuz etkilerini gözlemlediklerini vurguluyorlar.
Dolayısıyla konu Mayıs Kraliçesi genelinden çocuk set işçileri! Dizi başarılı olunca çalışmak zorundalar, dizi tutmayınca da başarısızlıkla tanışıyorlar. Hazır daha çocukken çocukluklarını yaşasalar, çevremizde çocukluğunu yaşayamadığı için ömür boyu ‘olmamış’ insanlarla yaşamak zorunda kalmayız belki!
Paylaş