Paylaş
Özellikle infantil kolik ( gaz sancısı) olan bebeklerde sakinleştirme ve uykuya geçişi kolaylaştırma etkisi saptanmıştır. Aşı gibi ağrılı uygulamalar sırasında beyaz gürültünün kullanımı ile bebeğin ağrı şiddeti ve ağlama süresinin azaldığı çalışmalarla gösterilmiştir. Beyaz gürültünün bebeklerde olduğu gibi erişkinlerde de sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Bu konuda iki ayrı kuram bulunmakta:
İlk kuram beyaz gürültünün baskın özelliği sayesinde çevredeki diğer seslere bağlı olan uyaranları engellemesidir. Özellikle infantil kolikli bebeklerde etraftaki uyaranın artışıyla oluşan huzursuzluk ve ağlama krizleri beyaz gürültünün ses hakimiyetiyle rahatlayabilmektedir.
İkinci kuram beyaz gürültünün anne karnındaki seslere benzemesi nedeniyle bebeği sakinleştirdiği ve hayata adaptasyonunu kolaylaştırdığıdır.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, beyaz gürültünün beyinde bulunan duyma merkezinin geç gelişmesine neden olduğu gözlenilmiştir.. 85 desibelin üzerindeki beyaz gürültünün çocuklarda işitme ve konuşma ile ilgili kalıcı sorunlara yol açabileceği belirtilmektedir. Beyaz gürültü etkenlerinin ses seviyesinin 50 desibelin altında olması önerilmektedir. Bu yüzden beyaz gürültü kaynakları bebeklerde kontrolsüz ses seviyelerinde ve uzun süreli kullanılmamalıdır. Yine uykuya geçişlerde kullanılan beyaz gürültünün bebekte çok uzun yıllar bu sese bağımlılık oluşturmaması için en geç 1 yaşa doğru azaltılarak kesilmesi önerilmektedir.
Paylaş