Paylaş
Varis, kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülen damar hastalıklarından biridir. Yaşla beraber artış gösteren varis; ağrı, kaşıntı, ayak bileğinde şişme, gece krampları, yüzeysel damar iltihapları, ayak bileğinde cilt değişikleri ve kanama gibi şikayetlerle kendini gösterir. Peki, varis neden olur ve tedavisi var mıdır?
Gebelik, obezite, postür bozuklukları ve sürekli kabızlık durumlarının varis oluşumuna neden olabileceğini söyleyen Dermatolog Sema Karaoğlu, “Uzun süre ayakta durmak, hamilelik, şişmanlık, oturarak çalışmak, hareketsizlik, yaşlılık ve ilaç kullanımı da (doğum kontrol hapları, menopoz döneminde kullanılan hormon tedavileri vs…) varis oluşumunu kolaylaştırır” açıklamasında bulundu ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bacakların görüntüsünün bozulması, damarların dışarıdan kıvrımlı görüntüsü ve uzun süre ayakta durunca ortaya çıkan bacak ağrısı ve bacaklarda ağırlaşma hissi varisin en baş belirtileridir.
Uzun süreli bacak varislerinde kronik ayak bileği şişliği, deride değişiklikler ve bacak ülserleri gelişebilir. Uzun süre ayakta durma veya obezite tüm bacak varislerinin daha semptomatik hale gelmesine neden olurlar.”
Tedavide Varis Çorabı Uygulaması
Karaoğlu, hastalığın genellikle iyi huylu seyir gösterip hastaların çoğunda ameliyata gerek olmadığını ve konservatif tedavi yöntemleriyle iyi sonuçlar alındığını belirtti. Bu nedenle semptomlar, çok ciddi değilse girişimsel tedavilerden kaçınılmalıdır. Semptomlar hastanın yaşam kalitesini ciddi olarak etkiliyorsa tedavi düşünülmelidir.
Karaoğlu ayrıca, “Varis ve kronik venöz yetmezlikte uygulanan yöntemlerin hiçbiri tek başına, varis çorabı uygulaması olmadan başarılı olamaz. Bu nedenle varis çorabı uygulamaları tedavide altın standart olarak kabul edilebilir” dedi.
Fazla Kilolarınızdan Kurtulun
Varisin aşırı kilodan kaynaklanması sebebiyle Diyetisyen Candan Güzel de kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme ile ilgili birtakım tüyolar verdi:
“Özellikle kabızlık sorunu çeken hastalarda zorlamalardan dolayı varis oluşma olasılığı artmaktadır. Kabızlığı önlemek için yeterli miktarda posa alımı ve su tüketimi gerekir. Günde 25-30gr kadar posa alımı şart! Günlük olarak sebze ve meyve tüketimi, kepek, çavdar, tam buğday gibi tam tahıllı ürünlerin tüketimi varis oluşum riskini azaltır. Özellikle yeşil çay, turunçgiller, elma, soğan, siyah üzüm, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve maydanoz içerdiği flavonoidler sayesinde varis oluşumunu azaltabilir.”
Paylaş