Paylaş
Büyüklükleri 1-3 mm çapları arasında değişen lekelerin (çiller) yaz aylarında arttığını ve kış aylarında bunların yok olmadığını belirten Dermatolog Sema Karaoğlu, çilleri olanların güneşten nasıl korunacağını ve rengini açmak için uygulayabileceği maske tarifini anlattı.
Yaz aylarında güneş sebebiyle daha fazlalaşan çiller, kış aylarında biraz azalmakla beraber yok olmazlar, hiç güneş görmeyen alanlarda bile varlıklarını sürdürürler. Bu kahverengi lekeler daha çok sarışın mavi gözlü çocuklarda ortaya çıkar. Genellikle ilk üç yaşta ortaya çıkan otozomal dominant kalıtım gösteren genetik oluşumlardır. Yaşın ilerlemesiyle beraber solmaya eğilimli olan çiller, melanom ve melanom dışı deri kanserleri yönünden çilleri olmayan insanlara göre daha fazla risk taşırlar.
Çiller bazen lentigo simplex , solar lentigo denen lekelerle karıştırılabilirler. Bunlar güneş etkisi ile ciltte meydana gelen lekelerdir. Renk olarak biraz daha koyudur, koyulaşma ve yoğunlaşma güneşe maruz kalma ile doğru orantılıdır. Daha ziyade ilerleyen yaşlarda görülürler.
Genetik çiller tamamen yok olmuyor
Genetik geçiş nedeni ile çillerin tamamen yok edilemeyeceğinin bilinmesi gereklidir. Çilleri olan kişilerin mümkün olduğunca kendilerini mekanik olarak güneşten korumaları çillerdeki koyulaşmayı önleme açısından önemlidir. Güneşli günlerde şapka ve şemsiye kullanımı fayda sağlar.
Bu maskeyle çillerin rengini açabilirsiniz
Çilleri olan kişiler evde kolayca hazırlayabilecekleri bir maskeyle renk açılmasını sağlayabilirler. Bunun için 2 kaşık süzülmüş yoğurt, bir avuç ince doğranıp, havanda dövülmüş maydanoz ve bir adet dövülmüş aspirin gereklidir. Bunların homojen bir biçimde karıştırılması ile elde edilen maskenin haftada 3 kez 20 dk. süreyle yüze uygulanması sonra bol su ile durulanması evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir.
Medikal tedavide bir takım soldurucu kremler ve lazerler kullanılmaktadır ancak belli bir süre sonra bunların tekrarlayacağının bilinmesi gerekir. Güneşten koruyucu kullanmak hem çillerin renginin koyulaşması hem de melanomlara karşı korunmada önemlidir.
Paylaş