Paylaş
Bebeklikten erken çocukluk dönemine geçiş yaşı olan 3 yaş, yaşamın sihirli yıllarında ilk rüştünü ispat etme olarak kabullenilir. 3 yaşla beraber erkek çocuğunuz artık bebekliğini bitirmiş, neredeyse size "kavalyelik" edebilen bir döneme girmiştir.
Aslında bu dönemde odasını değiştirmeyi düşünmek son derece doğal ve yerinde bir karar olacaktır. Erkek çocuk odaları için mavinin tonları, yeşil renkler, sarının tonları canlı ve cezbedici renklerdir.
Çocuklar bu yaşta odalarında tek başlarına oynamaktan pek hoşlanmazlar, daha çok seçtikleri bir oyuncakla ailelerinin yanlarında oynamaktan hoşlanırlar. Eğer odalarını tematik bir şekilde dekore etmeyi düşünürseniz, öncelikle çocuğunuzun ilgi alanını göz önünde bulundurmalısınız. Bu ilgi alanını konuşarak birebir soru cevap şeklinde oluşturabileceğiniz gibi genelde hoşlandığı ve uzun süre dikkat alanına giren konuları gözlemleyerek de bulabilirsiniz. Seçeceği konu size saçma, ilgisiz veya dekorasyona uyarlanması zor gibi gözükse de bu sizi yıldırmamalı.
Önemli olan odada konuyla ilgili her aksesuarın orijinal veya mükemmel bir halde bulunması değildir. Temayı andırması bile yeterli olabilir, çünkü gerisini çocuğunuz oyuncakları ve hayal gücüyle tamamlar ya da temayla ilgili satın alamayacağınız detayları oğlunuzla birlikte "Art and Crafts" şeklinde yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak da fotoğraf, dijital baskı ve boyamalarla hayata geçirebilirsiniz. Genellikle erkek çocuklar için düşünebileceğiniz temalar; deniz, korsan, araba, uçaklar, orman, hayal kahramanları, uzay ve çizgi film karakterlerinin bulunduğu bir oda olabilir.
Çocuğunuzun odasını, yalnızca uyumak veya oyun oynamak için değil, o oda onlara ait olduğu ve kişiliğini geliştirdiği için dekore etmelisiniz. Özellikle bu yaştaki çocuklar odalarında kendi adlarının yazılı olmasını sorumluluk olarak kabul edip, odayı daha çok sahiplenirler. Bu da onlara sahiplenme ve sahip olmanın sorumluluğunu hissettirir.
Çocuğunuzun deniz, korsan veya gemi konusunu seçtiğini varsayalım. Odanın duvarlarını açık sarı veya mavinin tonlarında bir renge boyayıp özel bir köşeye dalga efekti verdirebilir veya uygun renkte bir duvar kağıdı bordurüyle aynı efekti yakalayabilirsiniz ya da strafordan keseceğiniz dalga şekillerini istediğiniz gibi boyayarak duvara yapıştırabilirsiniz. Böylece üç boyutlu bir dalganız olur. Yatakta ise, yatak arkasına yerleştireceğiniz bir dümen, çocuğunuzun isminin yazılı olduğu bir bayrak veya gözetleme kulesi şeklinde uzun bir kule çok eğlenceli olabilir. Tabii diğer bir alternatif de yatağı gemi şeklinde yapmanızdır ki bu diğer seçeneğe göre sizin için biraz daha fazla masraflı olacaktır. Odanın kapısına veya duvarlara yapacağınız pleksiden yuvarlak pencereler odayı kamaraya benzetecektir. Doğal olarak odaya bir çalışma masası ve bir sandalye gerekecektir.
Masanın küçük bir yerinden uzatacağınız bir çapayla denize demirlenmiş bir hava yaratabilirsiniz. Yine odada yer alacak giysi dolabının kapakları ve kulplarında sevimli balık resimleri, istiridye, inci ve benzeri deniz canlıları ile ilgili materyaller yer alabilir. Yine denizle uyumlu bir yatak örtüsü takımı ve bununla beraber uygun bir perde seçimi odayı vazgeçilemez bir hale getirmeniz için yeterli olacaktır. Bu yaştan itibaren her çocuğun odasında bir tane mıknatıslı pano olmalı. Bu panoyu öncelikle çocuğunuzun yaptığı faaliyetleri asmak için kullanabilirsiniz. Çocuğunuz okuma yazma yaşına geldiğinde bu panoya küçük notlar asarak hatırlatmalar da bulunabilir. Sevgi sözcüklerini panoya yapıştırarakta kendisini özel hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun odasını tasarlarken çok eğlenceli ve macera dolu bir yolculuğa çıkacaksınız. Eğlencenin tadını çıkartın.
Bir oğlum var,
Arabacılık mı, korsancılık mı oynasam,
Yoo... Kaleye geçtim, hadi gol at bana,
Canım oğlum, geleceğim benim,
Ne yapsan gurur duyarım seninle,
Üzülme sana kızsam da,
Seni düşündüğüm içindir,
İsterim her an yanında olmak,
Benimlesin her an,
Sesin daima kulaklarım da,
Seni sıkı sıkı sarmak istiyorum,
Benim canım oğlum...
Çocuklarımızın hayal güçlerini, o renkli, saf, basit ve sevgi dolu dünyalarını bebekliklerinden beri yaşadıkları odalarıyla daima canlı tutmaya çalışıyoruz. Acaba neyi doğru, neyi yanlış yapıyoruz?
İlk başlangıç bebekken onlar için çözümlediğimiz odalarıdır. Bu odaları yaparken çocuğunuzun büyüyeceğini düşünerek yaptıysanız, tahminimce ilkokul yaşına kadar olan süre için dekorasyonunu eklemelerle ve yatağındaki değişikliklerle çözümlemiş olmuşsunuz demektir. Bence bu alışkanlıklarına bağlı olan çocuklar için iyi bir çözüm olacaktır ama yine de odamızı yeniden tasarlayıp, çocuklarımızın hobilerine ve ilgi alanlarını geliştirecek şekilde çözümler üretelim.
Dekorasyona başlamadan önce ihtiyaçlarımızı belirleyelim. Yatma bölümü, arkadaşı geldiğinde kalması için iki yatak olmalı...
Giysileri için dolap, kitapları için kütüphane yapılmalı. Çalışması için masa mutlaka olmalı, hatta masanın altından ikinci bir masa açılması ileride çok faydalı olacaktır...
Bu yazımızda odalarımızdaki renk seçimleri ve renklerin çocukların yaşantısında nasıl rol oynadığını inceleyeceğiz. Çocuk odalarının renkleri canlı ve sıcak olmalıdır. Örneğin; krem rengi, çocuk odası duvarlarında her zaman canlı bir kırmızı veya parlak bir pembeden daha iyi duracaktır. Akılda tutulması gereken şey, farklı renk tonlarının, şekillerin ve desenlerin çocukları aşırı derecede uyarabileceğidir.
Naturel duvar fon rengi özellikle oda çok fazla oyuncakla doldurulduğu zaman mekanı rahatlatır. Diğer taraftan, ahenkle düzenlenmiş bir oda, çocuğun düzen anlayışına olumlu etki yapar ve çocuğun erken yaşlarda şekil ve renk duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Çocuğunuz yeteri kadar büyüdüğünde kendi odasının rengini seçmesinde serbest bırakmalısınız. Sonuçta o oda ona aittir ve içinde yaşayacak olan da kendisidir.
Renk seçimlerinde ayrıca aşırı parlak renklerin huzursuzluk yaratacağı, koyu renklerde ise çocuğunuza üzüntü hissi vereceğini unutmayın. Pastel tondaki sarı güneşi, mavi ise yazın gökyüzünün aldığı rengi hatırlatır. Açık yeşil de çocuğunuzun gelişim sürecinde pozitif rol oynar.
Sıcak Renklerin Uyarıcı Etkisi Var
Kırmızı: Canlandırıcı ve hayat dolu bir renktir.
Turuncu: Duyguları uyarıcı bir renktir.
Sarı: En neşe veren renktir.
Soğuk Renklerin Sakinleştirici Etkisi Var
Yeşil: Dengeleyici ve sakinleştirici bir renktir.
Mavi: Yeşil gibi sakinleştirici bir renktir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Menekşe rengi: Sakinleştirici ve huzur verici bir renktir.
Çocuğunuzun oda renginin aydınlatma ile de doğrudan ilişkisi vardır. Koyu renk duvarlar ışığı absorbe ederken, açık renkli bir oda ışığı yansıtacaktır. Ayrıca yaratmak istediğiniz etki için odanın ve ışığın renk seçimi önemlidir. Bebek ve çocuk odası için sadece pastel renkler kullanılır diye bir kural yoktur, önemli olan renkleri doğru aydınlatma ile uyum ve huzur ile bir araya getirmektir. Ayrıca renk aydınlatma mekan ilişkisi konusuna daha fazla önem verenler için; farklı renk özellikli ışık kaynaklarıyla sıcak ve huzurlu bir atmosfer yaratılabileceği gibi, uyarıcı, çalışmaya teşvik edici etkiler de oluşturur.
Çocuk odalarıyla ilgili detaylar ve renkler konusu anlatmakla bitmez. Her oda, kendi öyküsünü beraberinde yaratır.
Mimar Selim Yuhay
Paylaş