Paylaş
Bebeğinizi, ultrasondaki ilk tanışmanızda olduğu o günden beri kucağınıza almak için sabırsızlanıyorsunuz, bir an önce odasını hazırlamak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Sevgili anneler-babalar, stres yok. Derin bir nefes alın, inanın ki bu dünyanın en keyifli anları... Bebeğinizi büyüteceğiniz hayallerinizdeki odayı, ünlü Mimar Selim Yuhay ile birlikte hazırlamaya ne dersiniz?
Evinizdeki bebek için uygun en iyi odayı seçin. Odanın mutlaka güneş ışığı alması çok önemli ama bunun yanında oda sıcaklığı ve havalandırmasının da standartlarda olmasına dikkat etmelisiniz. Bebek odasının kışın sıcak tutmak gibi yanlış uygulamalara oldukça sık rastlanır. Bebeklerin erişkinlere göre soğuktan daha az etkilendiği, buna karşılık 19°C–20°C'yi aşan ortamlarda vücut sıcaklığını düzenlemekte yetersiz kaldıkları unutulmamalıdır. Ayrıca yeni doğan bebeklerin solunum yolları son derece duyarlıdır. Bu nedenle, odasındaki havanın nem oranı uygun düzeyde olmalıdır. Bu standartları odayı belli aralıklarla havalandırarak veya özel cihazlarla sağlayabilirsiniz. Bunlar nem ayarı düzenleyici, ısıtıcı veya iklimlendirme cihazı olabilir.
Odaya gelen gün ışığından kurtulmak için pencerenize ışık geçirmeyen “blackout” stor perde koyabilirsiniz. Odanız kuzeye bakıyorsa, özellikle kuzey cephesine ısı izolasyonu yapmanız sağlık açısından faydalı olacaktır. Bunu duvara dıştan veya içten strofor koyduktan sonra boya yaparak veya içten dekoratif bir ahşapla, storoforun üstünü kaplayarak sağlayabilirsiniz.
Dekorasyonun en hassas noktası bu tür alt yapı çalışmalarının teknik şartlara uygunluğunun sağlanmasıdır. Bunları gözardı ettiğiniz zaman, mekan sadece görsel açıdan size hizmet verir. Oysa bebek odalarının ısı, aydınlatma, elektrik tesisatı, duvar ve zemin kaplama malzemelerinin teknik özellikleri, odanın tarzı kadar ve belki daha fazla bebeğinizin sağlığı açısından önem taşır.
İlk önce bebek odanızın ihtiyaçlarını belirleyin. Yeni doğan bebeğin bakımı için olmazsa olmaz alt değiştirme köşesi, ilaçları, krem ve bebek bezlerinin koyulduğu bölüm... Çok fonksiyonlu, her an elinizin altında, her ihtiyacınızı bebeğinizi bırakmadan ulaşabileceğiniz tasarıma sahip, bir mobilya ile çözümlenmeli.
Dolap bölümü, özellikle tulumlar ve ufak bebek kıyafetleri için çekmeceli, ağırlıkta raflı olmalı. Bebek yatağı, genel anlamda çok fonksiyonlu bir düzenek gibi düşünülmeli. Yatak şiltesi, bebeğiniz ayaklanana kadar ona kolay ulaşabileceğiniz yükseklikte ayarlanabilir olmalı. Böylece yeni doğum yapan siz annelerin eğilip, belinizi zorlamasına gerek kalmaz. Yatak ön siperlikleri ve etrafı da bebeğiniz için önem taşır. Bebeğiniz hareketlerinde kendine zarar vermemesi için yatak koruyucunuzu rahatlıkla koyabilmelisiniz. Ön siperler gerekli açıklıkta olmalı ki rahat nefes alınıp, başı aralılara sıkışmasın.
Bebekler renkleri ve hareketli oyuncakları sabit olanlara göre daha çabuk fark edeceğinden, yatağın üstüne rahatlıkla monte edebileceğiniz uygun tasarım seçimleri yapmanız daha isabetli olacaktır. Bebeğinizin ayaklanmaya başlayınca, diş kaşıntılarını gidermek için mobilyayı dişlemesine de hazırlıklı olmalısınız. En önemlisi tüm bu mobilyaların kurşun içermeyen boya ve malzemelerden üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Kendinize bir emzirme köşesi yapmayı ihmal etmeyin. Bebek odasının detayları bitmez. ama bundan sonra her yazımızda özellikle tek bir konuya ağırlık verip, onu tüm ölçü ve ayrıntılarıyla sizlere aktaracağım. Sizden ricam evinizdeki bebek odanızın dekorasyonu veya yerleşim düzeninde takıldığınız bir konu varsa mutlaka benimle paylaşmanız. Böylece bilgilerimizi ve ürettiğimiz çözümleri paylaşıp kendimizi bu konuda daha da geliştirebiliriz.
Unutmayalım, tüm bu dekorasyon fikirleri ve teknik bilgilerinin yanı sıra önemli olan bebişlerimizi sevgi ve sabırla mutlu bir aile ortamında yetiştirmek olacaktır.
Paylaş