Paylaş
Bugün biraz mutfağa girelim istedim. "Mutfakla uzaktan yakından alakam yok, hiç isim olmaz" diyenin bile bir makarna yapacağı, iki yumurta kıracağı tutar herhalde. Pastane çöreği yapmanın sırlarından bahsetmeyeceğiz, mutfakta geçirilen zamanı biraz daha kısaltmak ya da en azından daha az sıkıcı hale getirmek için bazı pratik bilgileri payşaşacağım sizinle. Onun için uzaklaşmayın, bu bilgileri kullanmasanız bile yeri geldiğinde bilgiçlik taslamak için bile kullanabilirsiniz.
Evet, yemek yaparkken en sinir bozucu şey soğan ve sarımsak doğramak kesinlikle. Soğanın gözleri yaşartması, sarımsağın elden çıkmayan kokusu insanı yemek yapmaktan soğutan en yegane sebep. Soğanın göz yaşartıcı etkisini azaltmak için kabuklarını soyup biraz buzlukta bekletin. Doğrayacağınız zaman sudan geçirin ve musluğu açın. Bir yandan su incecik akarken siz de soğanları gözünüz yanmadan doğrayabilirsiniz.
Bütün sarımsağın üzerine avucunuzun iç kısmı ile bastırın. Ben güçlü kuvvetli olduğum için hemen dağılıyor, benim avucum acır derseniz bir şişenin kıçı ile de vurabilirsiniz. Dağılan dişleri küçük bir kavanozun içine atın ve kapağını kapatıp kuvvetlice sallayın. Kapağı açtığınızda tüm kabukların kolayca ayrıldığını göreceksiniz.
Elinizi isterseniz dünyanın en güzel kokan sabunu ile yıkayın sarımsağın kokusu kalır. Sarımsağın baskın kokusunu güzel kokulu sabunlarla gidermek yerine metal kaşıkla saniyeler içinde yok edebilirsiniz. Metal yemek kaşığını avucunuzun içine alın ve sanki sabunla yıkıyormuş gibi tüm parmaklarınıza değdirin. Kokunun saniyeler içinde kaybolduğuna şahit olacaksınız. Ama önce sabun değdirirseniz bu kadar etkili olmuyor benden söylemesi.
İnternette görmüşsünüzdür, kolay yumurta soymak için bir yöntem var. Yumurtanın altına ve üstüne minik delik açıyorsun, sonra fil gibi kuvvetli bir nefesle üfleyerek yumurtanın o delikten çıkmasını sağlıyorsun. Akıllı işi değil, yumurtayı 5 dakikada haşlıyorsun, sonra kabuğunu kolay soyacağım diye 5 dakika oyma sanatının tüm hünerlerini kullanarak düdük yapıyorsun ki o minicik delikten yumurtayı pratik (!) bir şekilde çıkarasın.
Onun yerine haşladığınız yumurtaları kapağı olan geniş bir kabın içine koyun ve üstüne biraz soğuk su ekleyin. Kapağını kapatıp kuvvetli bir şekilde 4-5 saniye kadar sallayın. Bitti gitti.
Siz de ağır tembelmişsiniz ama bunun da çaresi var tabii. Patatesleri haşlamadan önce kabuğunu tam ortasından çizin. Yani patatesin çevresini tam ortadan ikiye bıçakla hafifçe çizeceksiniz. İyice haşlanmış patatesi soğuk sudan geçirdikten sonra kabuklarının nasıl kolayca ayrıldığına şaşıracaksınız.
İtiraf ediyorum bunu ben de yeni öğrendim. Özellikle süt kaynatırken birden taşıverir ve neye uğradığınızı şaşırırsınız. Yemeklerin taşmasını önlemek için sürekli başında beklemenize gerek yok. Tencerenin üstüne bir tane tahta kaşık koyun yeter. Tabii tahta kaşık var diye bir saat mutfaktan uzaklaşmayın. Her şeyin bir sınır var değil mi?
Türlü türlü yolu olsa da hatta bunun için özel aparatlar üretilse de bence en pratik ayırma yöntemi ped şişenin ağız ile yapılanı. Boş bir ped şişeyi önce ağız kısmına yakın yerden sıkın. Sonra ağzını kırdığınızı yumurtanın sarı kısmına yerleştirin. Yumurtanın sarısı ped şişenin içine rahatlıkla girerek ayrılacaktır.
Eğer mükellef krepler yapmak istiyorsanız ketçap veya mayonez kaplarını bu iş için kullanabilirsiniz. Krep hamuru bu sayede tavaya eşit miktarda yayılacağı için harika krepler yapacaksınız.
Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın bir çok yolu vardır. Eğer tuzlu suya yumurtayı attığınızda dibe çöküyorsa yumurta taze demektir. Ayrıca taze yumurtayı kulağınıza yakın olarak salladığınızda ses çıkarmaz. Bayatından ise cılk cılk ses çıkar. Oldu ki bunları yapmadınız ve yumurtanız tabakta. Eğer haşlanmış yumurta ise ve beyazı sarısından kolay ayrılıyorsa bayat bir yumurta yiyorsunuz demektir. Yağda yaptığınız yumurtanın sarısı tavada kolay yayılıyorsa üzgünüm ama yine bayat bir yumurta yiyorsunuz.
Kiraz ve vişne gibi meyvelerin sap ya da çekirdeklerini kolayca çıkarma için ağzı dar bir soda ya da gazoz şişesine meyveyi yerleştirin. Üstten kürdan ya da çubuk yardımızla iterek çekirdekleri şişenin içine itin. Ayrıca çilek saplarını kolayca ayklamak için pipet kullanabilirsiniz. Çileğin alt kısmınından pipeti iterek saplarını kolayca temizleyebilirsiniz.
Ben hiç ölçülü yemek yapmayı beceremem, her şey göz kararı bende. Ama yemek kitaplarına bakarak yemek yapanlar için çok bu pratik bilgi çok faydalı olacaktır diye tahmin ediyorum. Hem kitapta yazanları takip edip hem de malzemelerle haşırneşir olmak bazen çok zor olabiliyor. İşte bu problemi ortadan kaldırmak için bir elbise askısını mutfak dolabının kapağına asarak klipslerinden kitabınızı tutturarak göz hizanıza alabilirsiniz.
Eşiniz aceleyse ve donmuş tereyağınızın çözülmesini bekleyecek vaktiniz yoksa en pratik çözümü rende kullanmaktır. Rendelediğiniz tereyağ çok kolay bir şekilde eriyecektir.
Yumuşak peynir çok lezzetlidir ama kesmesi de bir o kadar zahmetlidir. Daha elinize alır almaz dağılma ihtimali yüzde binbeşyüzdür.
Peynirinizi dilimlerken dağılmasını istemiyorsanız, bıçağınızı ıslatıp doğrama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta hiç bıçak kirletmeyin, aromasız diş ipi kullanın. Bence diş ipleri yumuşak peynir kesmek için bile üretilmiş olabilir :)
Kıymanızı kasaptan geldiği gibi dondurursanız çözülmesi için çok beklersiniz. Ben bir kilo kıymayı 4-5 parçaya bölüyorum. Sonra ekmek tahtasının üzerine yağlı kağıt koyup incecik yayıyorum. Hem dondurucuda kağıt kadar yer kaplıyor hem de çözülmesi için 5 dakika beklemek yeterli oluyor. Benden söylemesi...
Paylaş