Bu güzel kokulu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.
Haberin Devamı
Papatya hem güzel kokulu hem de çok şifalı bir bitki. Çay olarak tüketebileceğiniz papatyanın faydalarını, Diyetisyen Seçil Kenar sıraladı.
Papatyanın şifalı etkilerinden yararlanabilmek için mutlaka doğru türünü seçmek gerekmektedir. Ülkemizde 700 çeşit papatya vardır ve şifalı etkisi olan mayıs papatyası dediğimiz türüdür. Bu yüzden papatyayı satın alırken veya toplarken bu türünün olmasına dikkat edin. Aktarlardan alırken de mutlaka türünü sorun. Ayrıca papatyayı kuruturken de sıcak ortamda değil, gölgede kurutmak gerekmektedir.
Papatya çayı yıllardan beri şifa eczanelerinde en ön sıralarda yer almaktadır. Kurutulmuş papatyaları demleyip çay şeklinde günde 1-2 fincan içebilirsiniz.
Papatyanın faydaları
Özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide ağrılarını azaltır.
Gaz, şişkinlik, hazımsızlık hissedenler yemekten sonra içerse bu problemler azalır.
Stresli ve sinirli kişilerde sakinleşmeyi sağlar.
Ağrı azaltıcı etkisi olduğu da görülmüştür.
Enfeksiyonu vücuttan atmada yardımcıdır. Bu yüzden özellikle boğaz, diş ve ağız bölgesi ağrılarında ve soluk algınlığında 1 tatlı kaşığı bal ile tüketiniz.
Spazm sökücü etkisi vardır. Mide ve barsak spazmlarını azaltır.
Barsak hareketlerini arttırır ve idrar söktürücü etkisi vardır.
Yatıştırıcı özelliği olduğu için özellikle uykusuzluk problemi olan kişilerde gece yatmadan önce 1 fincan içmesi uygun olur.
Papatyayı demlerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, etkisini kaybetmemesi için uzun süre demlenmemelidir. Kaynamış suya 5-6 dakika kadar demlenmesi için bırakılması ve çok bekletilmeden içilmesi gereklidir.