Okul öncesi eğitim

Tüm öğrencilere zihin açılığı dilerim. Benim oğlum 5 yaşını doldurmak üzere olduğundan okul öncesi eğitim denilen anaokulu dönemindeyiz. Bu sebeple bizim gibi bu yaşların velilerine rehber olabilmek amacıyla bir anaokulu müdürünün kapısını çaldım ve kendi

Haberin Devamı

2016-2017 eğitim öğretim yılının 2. dönemi başladı. Tüm öğrencilere zihin açılığı dilerim. Benim oğlum 5 yaşını doldurmak üzere olduğundan okul öncesi eğitim denilen anaokulu dönemindeyiz. Bu sebeple bizim gibi bu yaşların velilerine rehber olabilmek amacıyla bir anaokulu müdürünün kapısını çaldım ve kendisinden okul öncesi eğitimle ilgili bilgiler aldım. Uzun yıllardır eğitimcilik ve okul yöneticiliği yapan Elçin Işıdan gerçekten önemli konulara değindi. Umarım işinize yarar.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Elçin Hanım, rica etsem okul öncesi eğitimin önemini ve neden gerekli olduğunu anlatır mısınız?

Okul öncesi eğitim süresince çocuklar ilköğretime hazırlanırken paylaşmayı, arkadaş ilişkilerini, sosyalleşmeyi ve en önemlisi bir çok şeyi akran eğitimi dediğimiz olgu içerisinde öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı aslında çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocukların içerisinde var olan yeteneklerini keşfedip ortaya çıkarmaktır. Ben okul öncesi eğitimi gömleğin ilk düğmesine benzetirim. Doğru iliklenmesi gerekir. Aksi takdirde çocukların ileride eğitim süreçlerini olumsuz etkileyebilir. 

Haberin Devamı

Çocuk doğduğu günden temel eğitimi kazanmaya başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan bu dönemde bedensel-psikomotor-sosyal ve duygusal- zihin ve dil gelişimlerinin temeli atılır, kişiliklerinin şekillendiği bir süreçtir. Bu nedenle çocuğun küçük yaşlarda, sağlıklı bir ortamda gelişimini sürdürmesi önem kazanmaktadır.

Eğitimin temel taşı bana göre öğrenci- öğretmen- veli üçgeninden oluşan platformdur. Bu platformda ne kadar bilinçli ve sağlıklı olursa, çocuklarımız da o oranda sağlam bir kişilik kazanırlar.  Sonuç olarak okul öncesi eğitim önemlidir ve her çocuk için gereklidir!

Okul öncesi eğitim

TATİL SONRASI OKULA ALIŞMA SÜRECİ

-Tatil sonrasında anaokulu çocukları da alışmakta zorluk çekebiliyorlar. Veliler bu konuda nasıl davranmalı?

Tatil, biz büyükler gibi çocukların da heyecanla bekledikleri bir dönem. Tatil sonrası genelde çocuklarda bir rahatlama, gevşeme, tatile doyamama ve bundan kaynaklı okula gitmeme isteğiyle karşılaşılabilir. Tatil sonrası sendrom oluşturmamak gerekir, ikinci dönemin başlamasına çok fazla anlam yüklememek ve bunu çocuğa hissettirmemek gerekir ki çocuk stres yaşamasın. Eğer çocuk sendrom yaşıyorsa onu sakinleştirecek cümleler kurulmalı, yalnız olmadığı hissettirilmelidir. Burada ebeveynler yönlendirici ve rol model olmalıdır. Eğer ki ebeveyn pazartesi sendromu yaşıyor ve bunu çocuğa hissettiriyorsa çocuklarından da tatil sonrası okul sendromu beklenmelidir.

Haberin Devamı

"Okulun başlıyor, yarın okula gideceksin" gibi keskin cümleler kurarak stres ortamı oluşturulmamalıdır. Bunun yerine 4-5 gün öncesinden ufak konuşmalar, paylaşımlar, hazırlıklar yapılarak ön kısım oluşturulmalı

OKUL SEÇİMLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- İkinci dönemde çocuklarını anaokuluna kaydettirmeyi düşünen veliler olabiliyor. Okul seçerken nelere dikkat etmeliler?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, her çocuk farklıdır ve her ailenin beklentisi de farklıdır. Yaş grubuna, yaş seviyesine, kişilik özelliğine uygun tercihler ön sırayı almalıdır. Oynarken, mutlu ve sevgi ortamında mı eğitim olmalı yoksa hırsla mı eğitim almalı? Bu noktada biraz ebeveynlere yönelmek istiyorum. Çocuklarımızın hırstan öte bir yaşam alanıyla karşılaşmalarını sağlamak çocuklarının daha öz güvenli yetişmelerini, severek-yaparak-yaşayarak öğrenebilecekleri okulların tercih edilmesini tavsiye ederim.
Ferah okullar, oyun alanlarının ve yeteneklerini keşfedecekleri ortamların olduğu okulları tercih etmek, çocukların zevkle bu süreci tamamlamalarına yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Okul seçerken nasıl bir yol izlesin veliler?

  • Çocuğunuzun gideceği okulu araştırmadan önce anne baba olarak beklentilerinizi bir kağıda yazın.
  • Okulu incelemek amacıyla okula boşken değil mümkünde çalışma saatleri içindeyken gidin.
  • İlk gidişinizde çocuğunuzu götürmeyin. Okulu belirledikten sonra onu okula götürün. Yarım saat de olsa eğitimciniz eşliğinde vakit geçirmesini isteyin ve sonra kaydınızı yapın.

- Uygun bir okulu nasıl anlayabiliriz? Hangi özellikleri göz önüne almalıyız?

  • Fiziki Şartlar
  • Eğitim Programı
  • Sınıf Sayıları
  • Çocuğunuzun bulunacağı ortamlar
  • Hijyen
  • Yemek
  • Kural ve disiplin metodları da ayrıca dikkat etmeniz gereken temalar olmalı

- Çocukların okula alışma süreçleri bazen zor geçebiliyor. Benim oğlumun oryantasyon süreci 2 ay kadar sürmüştü. Bu süre içinde ebeveynlerin nasıl bir tavır takınmaları gerekiyor?

Okul seçiminde alışma süreci ve sonrasında siz ebeveynler çocuklarınıza karşı net olun. Yaşayacağınız en ufak olumsuzlukta ipin ucunu çocuğa vermeyin. Emin olun ki, ipin ucu bir kere kaçtı mı bir daha yakalamak zor olacaktır. Okul hayatımız boyunca hangimiz sıkılmadık, zaman zaman zorla okula gitmedik ki? Bu nedenle duygusallığı arka planda bırakmalı ve çocuğunuzun geleceği için önemli bir adım attığınızı unutmamalısınız.

Haberin Devamı

Eğitim ciddi bir süreçtir ve bunu nasıl hissettirdiğimiz çok önemlidir. Çocuklarımız için ne ekersek vakti gelince onu biçeceğiz.

- Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Eğitim ışığınızın sönmemesi dileğiyle... Sevgiler

Yazarın Tüm Yazıları