Paylaş
Şimdiki aklım olsa çocukluk ve ilk gençlik günlerimde daha çok kitap okur, ortaokuldaki "reading" derslerine daha çok kafamı verir "Great Expectations, Sense and Sensibility, A Tale of Two Cities, Of Mice And Men" gibi İngiliz Edebiyatı’nın en nadide eserlerini ders olarak görürken daha dikkat ederdim ama gençliğin verdiği heyecanla insan fazla kıymet bilemiyor. Çalışma hayatına dalınca bir de çocuk sahibi olunca kitap okumaya ayrılan süre iyice azalıyor.
Bu hafta 31 Mart- 6 Nisan arası "50. Kütüphaneler Haftası"! Kaçımız bu hayat koşturması içinde kütüphaneye gitme fırsatı bulabiliyoruz ki? Aslında bir gitsek, o sessiz sedasız, huzurlu mekanlar hepimize terapi gibi gelecek. Bu haftanın hatırına fırsat bulursanız bir kütüphane ziyareti yapın, varsa çocuğunuzu da götürün. Dijital çağ çocukları için belki bir müzeden farksız yerler kütüphaneler, bu farklılık ilgilerini çekebilir. Öyle güzel kütüphanelerimiz var ki! Özellikle İstanbul'da yaşayanlara tavsiyem; Taksimde bulunan dünyanın en güzel manzaralı kütüphanelerinden biri olan Atatürk Kitaplığı’nı mutlaka görün. Küçük bir kütüphanedir ama Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden olduğu için önemlidir. Kurucuları arasında Osman Ergin, Muallim Cevdet, Haşim İşcan ve Muhsin Ertuğrul'un bulunduğu kütüphane halen faal olarak hizmet vermekte. Haybeden yazmıyorum, üniversite yıllarımda sıkça ziyaret ettiğim mekana telefon edip aktiflik durumunu ve hala nüfus cüzdanı ile üye olup okumak istediğimiz kitabı 15 günlüğüne alabileceğimizi öğrendim. Yıllar geçse de bazı alışkanlıkların değişmemesi güzel.
Bu hafta sonu çocuğunuzla birlikte bir kütüphane ziyareti yapmaya ne dersiniz? Sebebi ziyaretinizin "50. Kütüphane Haftası" olduğunu da söylersiniz. Bir tıkla dünyanın bilgisine ulaşabilen bir nesil için unutulmaz bir anı olur, inanın dijital çağ çocukları da kitapları sevebilir. Daha bebeklikten tutuşturun ellerine kitapları, artık aylarına, yaşlarına ve gelişimlerine uygun harika kitaplar var. Tabletler gibi değil kitaplar. İlk başlarda, sizin onlarla birlikte oturup yazıları okumanız, resimleri yorumlamanız gerekir. Hayal güçlerini geliştirebilmeleri için belki kitapta yazanlara katkıda bulunmanız, hikayeyi geliştirmeniz gerekebilir, sizin bile aklınıza gelmeyecek sorular sorduğunda tek tek cevaplamanız sizi zorlayabilir. E ama siz değil miydiniz çocuğuyla kaliteli zaman geçirmek isteyen? İşte size güzel bir fırsat… Zaman içinde gördükleri resimleri kendileri yorumlamaya başladığında beraber geçirdiğiniz zamanın meyvelerini toplayacaksınız. Televizyon ve bilgisayarlar çocukların hayal gücünü öldürür. Bu çağda onları uzak tutmamız çok mümkün olmasa da en azından beraber geçirdiğimiz zamanları farklı değerlendirebiliriz.
Bu demek değil ki, kütüphaneler sadece çocuklar için. Kendimize de zaman ayırmak istersek, yolumuz bir kütüphaneye düşsün. O sessiz ortamın huzuru, kitap kokusu ve sakinlik biraz ruhumuzu dinlendirir. Üstelik "çalışıyorum, vaktim yok" bahanelerine de bir cevabım var; "Geceleyin Kütüphane!" Evet, evet yanlış okumadınız. Geçtiğimiz yıllarda İstanbullular tarafından ilgiyle karşılanan kampanya bu yıl da devam ediyor ve kütüphanelerde gece geç saatlere kadar süren etkinlikler var. Böylece kütüphane keşfine çıkmamanız için bahaneniz de kalmıyor.
Tüm bu etkinliklerin adres ve detaylarını kutuphanehaftasi.istanbulkutuphaneci.org adresinde bulabilirsiniz. Önümüzde koskoca bir hafta sonu ve sizi bekleyen kütüphaneler var.
Etkinliklerin ana sponsoru, yıllardır alıştığımız yerinden çıkarılmaya çalışılan Pandora Kitabevi. Üniversite yıllarımda kaldığım yurttan oda arkadaşım part-time çalıştığı için sık sık uğradığım bir mekandı ve bence İstiklal'in simgelerinden biri. İstiklal Caddesi kitapçılarıyla güzel, ruhsuz bir Beyoğlu istemiyoruz!
Mısır, dünyanın en güzel ama en talihsiz ülkelerinden birisi. Son yıllardaki savaş ortamı patlak vermeden önce İskenderiye Kütüphanesini gezme imkanım olmuştu. Yangın geçirmiş ve birçok eserini kaybetmiş olsa da hala çok görkemli ve büyüleyici. Umarım bizim de öyle büyük ve ilgi gören kütüphanelerimiz olur.
Kitaplarla daha çok haşır neşir olmak dileğiyle...
Paylaş