Çocuklar ve canlı dostlar

Bu dönemde bol bol dışarıya çıkan tüm çocuklarda doğa ve hayvan sevgisi yükseliş gösteriyor.

Haberin Devamı

Artık yaz geldi, çocukları parklardan bahçelerden alabilene aşk olsun. Bu dönemde bol bol dışarıya çıkan tüm çocuklarda doğa ve hayvan sevgisi yükseliş gösteriyor. Dışarıda gördükleri her hayvana sarılmak istiyorlar. Eğer anne baba "uzak dur, ısırır, tırmalar, üstün başın tüy olur" diye uzaklaştırmazsa çocuklar ve hayvanlar sarmaş dolaş yuvarlanacaklar sokaklarda orası kesin.

Çocuklar ve canlı dostlar

Keşke her çocuk benim oğlum gibi şanslı olsa ve evlerinde canlı dostlarıyla büyüse. Bence mümkün. Avrupa ya da Amerika'daki ülkelerde neredeyse her eve bir hayvan düşüyor. Bizde ise ekonomik sebeplerden tutun da dini sebeplere kadar hayvanları eve almamak için bin bir türlü bahane var. Çocuğunun yanında sigara içmekten çekinmeyen birçok anne baba nedense hayvanları evde besleme konusunda "sağlık" bahanesini öne sürer. Çocuğun eline cep telefonu vermek ya da kendi eliyle asitli, içecekler içirmekten daha masumdur evde bir hayvanın bulunması ama ah şu ön yargılar yok mu?

Haberin Devamı

Çocuklar ve canlı dostlar

Bir hayvanı hayatınıza almak kolay değil “çok iyi” biliyorum. Örneğin, benim büyük kedim 12 yaşını doldurdu. Sütten yeni kesilmişti bana geldiğinde, o zamandan beri koca bir ömrü paylaştı benimle, evlendim, yeni eve alıştı, başka kedi getirdim zor da olsa ona alıştı, oğlum doğdu, kabullenmesi kolay olmadı, beni paylaşmak istemese de mecburen alıştı. Bu süre zarfında hastalandığı da oldu, ameliyatı da. Eve bir canlı dost alıyorsanız ve bu kedi, köpekse yaklaşık 15 yıl sizinle yaşayacağını düşünmeniz, bu sürede ona bakmayı göze almanız gerekir. Çocuklar hevesle eve kedi, köpek isterken ebeveynlerin düşündüğü konu; çocuğun hevesi geçince sorumlulukların kendisine kalacağıdır. Bu yüzden eğer ömrünün sonuna kadar bakmayı göze alamıyorsanız evinize bir hayvan almayın. Bunu yıllardır Veteriner Hekim Ayhan Yılmaz ile birlikte yaptığımız "Canlı Dostlarımız Radyoda" isimli programda sürekli söyleriz. Öncelikle evinize, ortamınıza, hayat tarzınıza, yaşadığınız iklime uygun olmayan bir hayvan almayın. Bir canlı dost edinmeden önce mutlaka konusunda uzman bir veteriner hekime danışın, fikir alın. Yaz sonunda sokağa bırakacaksanız, yazlığa giderken size arkadaş olsun diye hayvan almayın. Kendinize alıştırıp sonra terk etmeyin, onların da bir can taşıdığını, hisleri olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

Çocuklar ve canlı dostlar

Uzun yıllar bakmayı göze alamadığı için hayvanları sevmesine rağmen evine almayanlar bir nebze daha samimi geliyor bana. Hiç değilse dürüst davranıyorlar. Ancak bir de havaların ısınmasıyla birlikte çocuğuna tavşan, ördek yavrusu ya da civciv alan ebeveynler var. "Bir kedi ya da köpek alırsam yıllarca bakmam gerekecek alayım bunlardan birini 2 haftaya çocuğun elinde ölür nasılsa, böylece çocuğum da hayvan sevmiş olur" mantığıyla bu canlara peluş oyuncak muamelesi yapan ebeveynler var. Maalesef yazları çocuk parklarında sıkça rastlıyorum boynuna ip bağlanmış ördeklere, çocukların elinde kalbi güm güm atan ürkek tavşanlara, "bu civciv uçar mı?" diye çocukların defalarca havadan yere bıraktıkları civcivlere... Üstelik ebeveynleri yanlarında oluyor, demiyorlar ki "evladım onun da canı var yapma böyle…"Çoğu zaman ben uyarıyorum, hatta biraz da azarlıyorum çocukları. Bir gün anne, babalardan biriyle kavga edeceğim galiba ama bakalım ne zaman… Çocukta bir suç yok çünkü bilmiyor, öğretilmemiş. Ona bunu öğretecek yeterlilikte bir anne, babaya sahip olmayınca gelecekte de hayvanlara eziyet etmekten çekinmeyecek bir varlık yetişiyor. İnsan diyemiyorum kusura bakmayın. Büyüyünce “insan” olması ebeveyninin elinde, elinizdeki hamuru iyi şekillendirin lütfen.

Haberin Devamı

Çocuklarınıza hayvan sevgisini bu şekilde aşılayamazsınız. Tam tersine hayvan canına saygı duymasına gerek olmadığını öğrenir bu yolla. Çocuğunuza evde bakması için bir canlı dost alamıyorsanız bile onu sık sık barınaklara götürebilirsiniz. Gittiğiniz barınağın ihtiyaçlarından alabilirsiniz. Bu yolla hem hayvanları sevip koşulsuz sevgiyi öğrenir hem de yardımlaşma duygusu gelişir.

O zaman bu yazımı mesaj kaygılı bir paragrafla bitireyim;

Yaz sıcakları başladı, lütfen sokak hayvanları için siz de bir köşeye bir kap su, bir kap yemek koymayı ihmal etmeyin. Bunu yapmıyorsanız bile var olan su kaplarını devirmeyin, dökmeyin. Hayvan sevmiyorsanız da saygımız var ama lütfen zarar vermeyin. 

Yazarın Tüm Yazıları