Paylaş
İspanyol ressamlara özel bir ilgim vardır. Hayat hikayeleri, resimlerinin hikayeleri beni hep çekmiştir. Türkiye'de eserleri sergilendiğinde kaçırmamaya çalışırım. Ayrıca İspanya'nın çeşitli şehirlerinde müzeleri de imkanım oldukça gezer ve ülkemize gelmeyen eserlerini de takip ederim. Özellikle diktatörlük dönemini yaşamış, ülkesini terk etmek zorunda kalmış, 2. Dünya Savaşı'ndan çok etkilenmiş ressamların eserleri daha bir etkileyici.
Sakıp Sabancı Müzesi bu konuda ülkemizin öncülerinden biliyorsunuz. 23 Eylül'de başlayan Joan Miró sergisi de 1 Şubat'a kadar sürecek.
Çok sevdiğimiz dostlarımız Aksüs ailesiyle beraber çocuklarımızı yanımıza alarak bu sergiyi gezmeye gittik yağmurlu bir pazar günü. Güneş ve Seren Aksüs'ün 4.5 yaşındaki oğullarının adı Sanat! İsmi gereği zaten sanatla haşır neşir olmasını beklediğimiz küçük Sanat'ımız Işık'ın da en sevdiği arkadaşlarından birisi. Biz de bu iki arkadaşı kaptığımız gibi Sakıp Sabancı Müzesi'ne gittik. Bu arada sergiyi çocuklarıyla gezmek isteyen ebeveynlere güzel bir haberim var. Normalde yetişkinlere 20 TL, öğrenci ve öğretmenlere 15 TL giriş ücreti olmasına rağmen bir çocuk ve ona eşlik eden bir ebeveyn ücretsiz olarak sergiyi gezebiliyor. Yeni nesile sanatı sevdirmeniz için hiç bir bahaneniz kalmıyor!
Tabii 2.5 yaşındaki Işık'ı sergide zaptetmek kolay değil. Sürekli hareket halinde bir çocuğu takip etmek ve bu esnada eserleri incelemek, bilgilerini okumak biraz zahmetli bir iş. Çocuksuz gezenlerin rahatlıkla izleyebildikleri video ve belgeselleri bizim oturup seyretmemiz mümkün olmadı ama elimizden geldiğince eserleri tek tek incelemeye çalıştık.
Benim bu yazıda size bahsetmek istediğim esas konu sergi sonrası evde yaşananlar. 2.5 yaşındaki bir çocuk ne anlasın Miró sergisinden diye düşünebilirsiniz ancak serginin ertesi günlerde evde boya kalemleriyle resim çizerken "Anne bak Miyo yapıyoyum" dediğini duyduğunuzda anlamadığını sandığınız bir resim sergisinin onun kafasında yeni ufuklar açtığını fark ediyorsunuz. O günden sonra bizim evde çizilen resimlerin adı Miyo oldu! Sergiyi gezerken "acıktım, gidelim" demesine rağmen evde sergiyi çok beğendiğini ve tekrar gitmek istediğini söyleyince mutlu oluyor insan. O sergiye olmasa da mutlaka başka sergilere gidilecek beraber.
Aslında bu Işık'ın ilk sergi tecrübesi değil. Henüz 1 yaşını yeni geçmişken Nişantaşı'nda bir galeride Jale Yılmabaşar sergisini gezmiştik beraber. Ancak henüz çok küçük olduğundan unuttu sanırım. Artık 3 yaşına yaklaştığından daha bilinçli ve gittiği yerleri algılaması, hatırlaması daha mümkün oluyor.
Çocuklarla ilgili sanatsal etkinliklerin çoğu 4 yaştan itibaren başlıyor ve ben bir an önce o yaşa gelsin de beraber bu tür etkinliklere katılalım diye sabırsızlanıyorum.
Sakıp Sabancı Müzesi'nde Joan Miró sergisini gezmek isterseniz sergi 1 Şubat'a kadar devam edecek. Bilmeyenler için müze Emirgan sahilde, Atlı Köşk olarak da bilinen binada!
Ziyaret saatleri: Salı, perşembe, cuma, cumartesi, pazar günleri 10:00 - 18:00 saatleri arasında
Çarşamba günleri 10:00 - 20:00 saatleri arasında (Çarşamba günleri giriş ücretsiz)
Ben size lazım olacak bütün bilgileri verdim. Bence çocuklarınızla sanat dolu bir gün geçirmeniz için bulunmaz fırsat. Gitmeden önce Joan Miró hakkında internet üzerinden biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
Sanatla kalın...
Not: Hazır Sakıp Sabancı Müzesi'ne gitmişken Sabancı koleksiyonundan oluşan Tanzimat'tan Cumhuriyete Türk Resmi sergisini de gezmeyi ihmal etmeyin.
Paylaş