Paylaş
“Zorlandığın soruda şunlar olabilir; bilgi eksikliği, dikkatsizlik, okuma hatası, çok zor/eleyici bir soru ya da o an için anlayamıyor/yorumlayamıyor olabilirsin daha fazla takılmadan boş bırakarak diğer soruya geç.
Her sorunun standart bir çözüm süresi var; sorularla kavga etme. Normal sürende çözüme yaklaşamadıysan hemen o soruyu işaretleyerek diğer soruya geç.
Sorulara önyargılı yaklaşma. Yapabildiklerin zaten belli, önemli olan zorluk derecesi, turlamaya bak, acele etme. Geçen yıl YGS- Matematik sorularının yaklaşık zorluk dereceleri %30 kolay, %30 normal, %30 zor ve %10 çok zor şeklindeydi. Yani %60’lık bir kısmı rahatlıkla yapıp, zor kısmın da en az yarısını yaptığında yaklaşık %75’lik bira başarı zaten gösterebilirsin ve sen zaten daha fazlasını yapabilirsin.
Alanınla ilgili sorulara öncelik ve ağırlık ver, kalan zamanını diğer alanlara ayır.
Yanında mutlaka saat olsun ve bölüm geçişlerinde ya da merak ettikçe mutlaka zamanı kontrol et.
Koyu renkli, altı çizili, olumsuz ifadeli sorularda ayrıca dikkatli ol. Acele etme.
Sınav sırasında hangi bölümde, sınavın kaçıncı dakikasında olursan ol; bunaldığında, dikkatini toparlamakta zorlandığında; bırak kalemi, dik otur, birkaç kez derin nefes al, gerin, omuzlarını kollarını hareket ettir, gözlerini ovuştur ve 30-40 saniyeni alacak bu yenilenme ile sınavına daha iyi bir şekilde devam et.
5 cevap şıkkından dördüne yanlış diyerek eleyip üzerini çizemediğin sürece cevabı asla doğrudan işaretleme.
İki şık arasında kalmak da bir başarıdır ancak emin olmadığın sürece işaretleme yapma. Ya doğru çıkarsa dediğini duyuyorum ve ben de sana yanlış çıkarsa 0,25 doğrunun gereksiz yere çöpe gideceğini ve seni binlerce kişi geri atacak bir hata yapmış olacağını hatırlatıyorum.
Bugüne kadar belli bir başarı gösterdin bu sınavda da en az o kadar başarılı olabilirsin, kendine güven ve herhangi bir deneme sınavı rahatlığında soruların etrafında dolaşarak nasıl çözeceğine karar ver.”
Paylaş