Paylaş
Okullar bitti, öğrenciler tatile çıktılar. Bütün sene de çok yoruldular. Bu yorgunluğun üstüne ders yüzü görmeyi çok istemiyorlar.
Bir kısmı da sınavlardan çıktı, artık çalışmama gerek yok diyor. Haklılar, çok yoruldular. Ancak çalışmak bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık zor kazanılır, çok kolay kaybedilir. Bu nedenle çocuklarımızın tüm tatili kitap kapağı açmadan geçirmelerinin doğru bir davranış olmadığını düşünüyorum.
Amerika'da eğitimciler artık uzun süreli tatillerin öğrencilerin geri dönüşünü zorlaştırdığını düşünerek tatil sürelerinin kısaltılmasını öneriyorlar. Bunun ülkemizde yaşama geçmesi çok kolay değil. Bunun yerine öğrencilerin ilk bir aydan sonra yavaş yavaş derslerine bakmaları, günde bir saat hatta daha iyisi iki saat ders çalışarak çalışma alışkanlıklarını sürdürmeleri önemlidir.
Geçmiş senenin derslerini tekrar etmeleri gelecekteki sınavlara daha kolay hazırlamalarını sağlayacaktır. Bilgileri tekrar etmek her zaman yeniden öğrenmekten daha kolaydır. Bu yüzden de bilgilerini tekrar ettikçe daha kolay çalışabilme alışkanlığı kazanacaklardır.
Yazın eski dersleri gözden geçirmenin bir faydası da okullar açıldığında derslere adaptasyonun daha kolay olmasıdır. 3 ay kitap kapağı açmamış , bir satır okumamış bir öğrenci ile, yaz boyunca günde 2 saat ders çalışmış, her gün bir saat kitap okumuş bir öğrencinin performansı aynı olmayacaktır.
Sonuç olarak yazın çok abartılı olmamak kaydıyla öğrencilerin ders çalışmalarını öneriyorum. Ders ve tatil dengeli olursa bu onlara olumlu olarak yansıyacaktır. Eğitimin ömür boyu olduğu düşüncesinin yaygın kabul gördüğü günümüzde bu onları başarıya götürecektir.
Paylaş