Paylaş
Sömestir tatili sonrası öğrenciler, derslerden ve okuldan iyice uzaklaşmış olarak okula döndüler. Birçoğu derslere adapte olamadı. Daha önce güzel güzel çalışmaya işine alışmış öğrenciler tekrar çalışmakta zorlanmaya başladılar. Birçoğu da ikinci dönem notları düzeltme sözü verdikleri için bir telaş çalışmaya başladılar.
Okul yaşamında ilk dönem biraz daha aklı havada olan öğrenciler ikinci dönemde genellikle derslerini toparlıyorlar. Sınav senesinde olanlar daha bir korku ve heyecanla derslere devam ederken diğerleri de notlarını yükseltmenin telaşına giriyorlar. Bu yüzden ara yıl tatili sonrası 2. dönem önemli.
Bu dönemin bir başka özelliği de o güne kadar hatalar ve sorunlar varsa bunların giderilmesi için de son fırsat olmasıdır. Öyle ki dikkat eksikliği varsa düzeltilmeli, öğrenci düzenli çalışma alışkanlığı kazanmamışsa ders çalışma disiplininin sağlanmalı, sınav notları düşük ise bunların yükseltilmesi için çabalanmalıdır. Ailelerin dersler konusunda sorun yaşayan çocuklarına kızmak yerine, buna çözüm olacak yöntemleri araştırmaları yerinde olacaktır.
Bana göre tembel çocuk/genç yoktur. Ders çalışamayan çocuk/genç vardır. Dikkat eksikliği, yalnız çalışamama, moral bozukluğu, sınav kaygısı, aileye karşı tepkiler ve bu tepkiler nedeniyle ders çalışmamaları, kardeş kıskançlığı, öğretmene karşı tepkiler, özgüven eksikliği gibi sorunların ders konusunda problem yarattığını görmekteyiz. Bu problemler giderilmeden çocuk ve gençlerin gerek ders çalışması gerekse dersin başına oturması ve bunların ders başarısına yansıması mümkün değildir.
Ailelerin öncelikle yapması gereken şey bir sorun varsa neden olduğunu bulmak için bir psikiyatrist, psikolog ya da eğitim koçuna başvurmak ve onunla iş birliği yapmaktır. Uygulanacak bir dikkat testi, var olan bir dikkat eksikliğinin tespitini sağlayacağı gibi çocuk ve gençlerle yapılacak karşılıklı görüşmeler de sorunun kaynağını ortaya çıkaracaktır. Sonuca göre dikkat eksikliği varsa düzeyine göre ilaç ya da ilaç dışı dikkat yöntemleri kullanılmalıdır. Sebep psikolojik sorunlarsa onların çözülmesi, çocuk ve gençlerin Şubat sonrası ikinci dönem başarılarını artıracaktır. Eğer problem kendi başına çalışamamaktan kaynaklanıyorsa, en çok işe yarayan yöntem, benim "eğitim asistanı" olarak nitelendirdiğim üniversite öğrencisi büyüklerden destek alınması gerekir. Kız çocuklarında abla, erkek çocuklarında abi ile birlikte ders çalışma çok işe yarıyor. Anne ve baba ile ders çalıştıklarında birbirleri ile sürtüştükleri halde eğitim asistanı abi veya ablalarla çok iyi çalışabiliyorlar. Sıkılmıyor, onunla arada sohbet edebiliyor, her şeyden önemlisi onun eşliğinde ders çalışma alışkanlığını kazanıyorlar. Bu da tabi karnelerine başarı artışı olarak yansıyor.
Tüm çocuklarımıza başarılar dileğiyle…
Paylaş