Paylaş
Tatilde ders fikri öğrencilerin kabusu diye düşünüyorum. Hatta ve hatta “Bir tatilim var onda da ders mi çalışılır?” diyerek hepten itiraz ettiklerini duyuyor gibiyim. Bence tatilde ders çalışmalı ama bir saat sabah ve olabilirse bir saat de öğleden sonra. Eğer çalışmayı kabus gibi görüyorsak hayatta başarılı olmamız mümkün değildir. Başarılı insanlar ne kadar zeki olurlarsa olsunlar diğer insanlardan daha çok çalışarak bu noktaya gelmiş insanlardır. O yüzden de çocuklarımızı tatilde ders çalışma fikrine alıştırmalı, 5-10 gün ara verdikten sonra günde bir-iki saat derse oturtmalıyız. Bunun dışında da günde en az yarım saat ama en fazla bir saat de kitap okumalılar.
Hayır bu, çalışma disiplinini kaybetmemek ve yeni sene başladığı zaman derslere adapte olmayı kolaylaştırmak açısından da gereklidir. Bütün bir yaz kitap yüzü açmayan öğrencilerin okul başladığında ders çalışmaya başlamaları gerçekçi olmamakta, zaten tatilden çıkıp okul havasına alışmaları nerden bakarsanız 1-2 ayı almakta, o zamana kadar da dersler ilerleyip gitmektedir. Sonuçta kendileri de sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle her gün azar azar eski dersleri gözden geçirmeleri bilgilerini tazelemeleri yanında ders çalışma alışkanlığını da kaybetmemeleri açısından faydalı olacaktır. Tatil, sadece tatil olmamalı, özellikle sınav senesinde olan öğrencilerin hafif hafif yaz tatilinde çalışmaya başlamaları onların dönem içinde işini kolaylaştıracak, diğer öğrencilerin de sıkılmadan çalışma alışkanlığı edinmelerini sağlayacaktır.
Tatilde çocuklarımızın ders çalışabilmeleri için önce bizim bu mantığa alışmamız gerekir. Ders çalışma fikri bizim tüylerimizi ürpertiyorsa çocuklarımıza “Ders çalış” demek çok kolay olmayacaktır. O yüzden de bu fikre kendimizi alıştırmalı ve onları da çalışmaya teşvik etmeli ama önce bunun mantığını açıklamalı ve neden çalışmaları gerektiğini iyi izah etmeliyiz. Başarı herkesin çalıştığının ötesine çıkabilenlerin kazancıdır, unutmayalım!
Paylaş