Paylaş
“Ayağa kalkabiliyorsanız yürüyün, yürüyebiliyorsanız koşun. Ne yaparsanız yapın ama spor yapın."
Bu sözlerimi terapiye gelen danışanlarıma en başta ya da terapi sonunda mutlaka söylüyorum. Aynı sözcüklerle olmasa bile herkese bunu öneriyorum.
Spor yapan insanların psikiyatrik sorunları çok çok az olduğu gibi ortaya çıksa da tedavisi daha kolay olabilmektedir. Bunun temel nedeni sporun insanda mutluluk sağlayan hormonların salınımı yanında genel vücut sağlığını da en üst seviyede sürdürmeye yardımcı olmasıdır.
İnsanın ruh ve beden sağlığının birlikteliği Soktates zamanından beri ruhsal bir sorun olduğunda bedensel, bedensel bir sorun olduğunda ise ruhsal bir sorunun olacağı bilindiği için spora çok büyük önem verilmiş ve günümüze kadar gelen spor yarışmalarının temeli atılmıştır.
Sporun beyin üzerindeki en büyük etkisi gerek beynin gerekse vücudun kanlanmasının sağlanması ve tüm atıkların bedenden uzaklaştırılmasını hızlandırmasıdır. Böyle olduğunda spor ile ter atan, enerji harcayan bir kişi genç olsun erişkin ya da yaşlı olsun çok daha aktif ve canlı kalmakta, sonuçta kendisini daha dinç ve zinde hissetmektedir. Belki de enerji harcayan çocukların bu kadar mutlu olmalarının bir nedeni de sürekli hareket halinde olmalarıdır diye düşünüyorum. Hiç enerji harcamayan, oturduğu yerden kalkmayan, bu şekilde kilo alıp hantallaşan bir insanın canlı ve enerjik olması beklenemeyeceği gibi mutlu ve neşeli olmasını da beklemek çok gerçekçi olmayacaktır.
Düzenli ama sürdürülebilir yani çok yorucu olmadan, her gün spor yapmanın, yapılan sporun türü ne olursa olsun ruh sağlığına faydalı olacağına inanıyorum. Hele hele bu sporun çok yorucu olmadan günün erken saatlerinde yapılması kişinin tüm gün boyunca çok daha canlı ve aktif olmasına faydalı olacaktır.
Sonuç olarak mutlu ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka spor yapın.
Paylaş