Paylaş
Psikiyatrik ilaçların kilo aldırdığı ve aşırı uyku yaptığı düşüncesi çok yaygındır. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, bu inanışın yanlış olduğunu belirtti ve ilaçların hangi durumlarda uyku yapacağını anlattı.
Gerekli olduğunda ilaç kullanılmalı, çok lüzumlu olmadığı durumlarda da asla ilaca başvurulmaması gerekir. Burada unutulmaması gereken konu ilaçların sadece tür olarak değil doz olarak da etki göstereceği ve düşük miktar alındığında iştah açmayan ilacın doz arttıkça iştah açabileceğidir. Aynı şekilde az dozda cin gibi gezen, bütün işlerini yapabilen ama doz artınca bunun rahatsızlığını yaşayıp uyuklamaktan şikayet eden danışanların bu kaygılarına son vermenin yegane yolu düşük dozlarla başlayıp mümkün olduğunca az doz artışı yapmaktır.
Psikiyatrik ilaçların uyuttuğu ve kilo aldırdığı düşüncesi tümüne bakıldığında yanlış bir ifadeyi içerir. Çünkü uyutmadığı gibi uykuyu kaçıran hatta akşam içildiğinde bütün gece cin gibi dolaştıran ilaçların yanında, alındığında kilo verdiren, iştahı kapayan psikiyatrik ilaçlar da bolca mevcut. Önemli olan danışanı tanıyıp ona en uygun ilacı vermek ve gerçekten kilo almasını ve fazla uyumasını engellemektir. Bu konuda doktorlar daha dikkatli olmalı, alınan kiloların ne kadar zor verildiğini gözden kaçırmamalı, aşırı uyku ve kilonun hastaların yaşam kalitesinin bozacağını göz ardı etmemek gerekir.
Aslından yanlış olan konu genellemelerdir. Doğru olan, “Psikiyatriste deliler gider. Verdikleri ilaçlar şişmanlatır, uykudan başımı kaldıramam. Ne işim var psikiyatristte arkadaşıma anlatırım çok daha iyi. Şimdi gideceğim ve bana bolca ilaç verip uyutacak” ön yargılarına kapılmadan gidip yardım almak ve yaşamın zorluklarını çözme konusunda ilaçlı ya da ilaçsız iş birliği yapmaktır. Son olarak bir başka önemli ön yargı da psikiyatristlerin illa ilaçla tedavi edeceği düşüncesidir ki bu düşüncenin de gerçeği tam olarak yansıtmadığı, terapi gerekiyorsa terapi, ilaç gerekiyorsa ilaç, bazı durumlarda ise her ikisine birlikte baş vurulacağını unutmamak gerekir.
Paylaş