İnternet neden bağımlılık yapıyor?

Önemli olan bağımlılık olayının nedenlerini araştırmak ve bunu yaratan kişilik özelliklerini bir başka şekilde değerlendirerek ortasını bulmaktır.

Haberin Devamı

İnternetin bağımlılık yapmasının temel sebebi herkesin kendisine ait bir parça bulabileceği ve sıkılmadan zaman geçirebileceği özellikleri içinde barındırmasıdır. Örneğin oyun tutkunu bir insan ise bilgisayarın karşısında saatlerce oyun oynayabilmekte, kendisiyle aynı zevki paylaşan insanlarla iletişim kurabilmektedir. Kişi eğer insan ilişkilerinde çok fazla girişken ve hatta fiziksel bir takım özellikler nedeniyle biraz özgüveni düşükse kendisini farklı olarak gösterebilmekte ve kendisini görmeyen insanları daha kolay etkileyebilmektedir. Eğer dünyayı merak ediyor, farklı konularda kendisini geliştirmek istiyorsa uçsuz bucaksız bir bilgi yumağında istediğinden çok daha fazlasını bulabilmekte; müzik tutkunu ise en son müzikleri görüntüleri ile birlikte elde edebilmektedir. Benzer durumda mesleki bilgilere ulaşabilmekte, her işi bulunduğumuz yerden yapabilmekteyiz.

Haberin Devamı

Bağımlılık nedir?

“Bağımlılık nedir?” diye baktığımızda bir kişinin bir işe, bir maddeye ya da bir insana çok büyük oranda bağlanması, o olmadığı zaman eksiklik yaşaması ve sıkıntıya düşmesi olarak en basit şekliyle nitelendirebiliriz. Örneğin bilgisayar bağımlısı olan bir kişi internete girmeden rahat edemiyor, her gün bir paylaşım sitesini ziyaret ediyor, günde en az 2 saatini bilgisayarın başında geçiriyor, arkadaşlarını aramıyor, sosyal hayata katılmıyorsa bu durumda bir internet bağımlılığından bahsetmek mümkündür. Çevremizdeki gençlere baktığımızda hepsinin böyle bir yaşantısı olduğunu görüyoruz. Peki hepsi bağımlı mı? Kişinin yaşamını az ya da çok etkilemesine göre bunu az ya da çok bağımlılık olarak ele almak mümkün olup bunun en aşırı olduğu durumlarda ise ilaç kullanmak gerekebilmektedir. 

Önemli olan bağımlılık olayının nedenlerini araştırmak ve bunu yaratan kişilik özelliklerini bir başka şekilde değerlendirerek ortasını bulmaktır. Çünkü başlangıçta kişi zevk alarak bilgisayar başına otururken bir süre sonra istese bile internetten çıkamamakta ve bilgisayarın başına oturmadığı her an yoğun sıkıntı yaşamaktadır. İşte bu durumda bağımlı kişilik özellikleri ortaya çıkmakta ve kişinin bu bağımlılık duygusunu ortadan kaldırmak önem kazanmaktadır. Böyle olursa internet ne kadar zevk verirse versin artık o kişinin hayatı olumsuz yönde ilerlemeye başlayacak ve geceleri yatmadan, gündüzleri gözünü açar açmaz internetin başına koşacaktır.
İnternet bağımlılığı hafife alınmamalı ve bu bahsedilen durumlar yaşanıyorsa mutlaka psikiyatrik ya da psikolojik destek alınmalıdır. Yoksa tuvalete bile bilgisayarını taşıyan çocuklar, gençler ve erişkinler günümüzün yaygın bir tablosu olarak karşımıza çıkacaktır.  

Yazarın Tüm Yazıları