Paylaş
Doktorların, özellikle psikiyatristlerin en büyük şanssızlığı ilk kullanılan doz ilacın hastaya yan etki yapması ve ilk dozda yan etki nedeniyle rahatsız olan danışanın bir daha ne o ilacı ne de bir başka ilacı kullanmak istememesidir. Artık o andan sonra ne anlatsanız işe yaramaz ve yan etkiden dolayı bir başka ilacı da denemek istemez. Doktorlar için kabus gibi bir şey bu. Benim de başıma geldiği için artık ilaç dozlarını çok temkinli veriyorum. Sonra da anlatıyorum, “Eğer yan etki yaparsa bu dozla ilişkilidir, kaygılanmayın” diye ama yine de olabilecek en düşük dozu tercih ediyorum.
İlaçlar ağır gelirse ilk günler ağır gelir. Sonraki günlerde alışılır ama yan etki rahatsızlık verici olursa hastaların o zamanı beklemeye tahammülü yoktur. Hatta en güzeli hastaya yan etki yaptıysa onu hemen değiştirme düşüncesidir. Hiç olmazsa bir başka ilacı deneme şansı verir ama o ilaçta da yan etki oluştuysa doktorun hatta psikiyatristin hiç bir şansı yoktur. Sonuçta diğer doktorların ilaçları nasıl olsa kullanmam gerekir düşüncesi ile devam edilmekte, hastalar çok ama çok büyük yan etkiler olmadıysa tedaviyi bırakmamakta ama psikiyatrik ilaçlarda yan etki görüldüyse “Bu ilaçları kullanmasam da olur” düşüncesiyle tedaviyi bırakmakta, hastalıktan şikayetleri çok olsa bile ilaç kullanma korkusundan dolayı tedaviyi bırakmaktadır.
Psikiyatrik ilaç kullanan kişilerin bu durumu başka insanlardan etkilenmeleri ile de artmakta, komşusu bu ilaçtan kullandıysa ya da hastalığı kötü olan bir tanıdıkları bu ilacı kullandıysa “Aman bu ilaç çok ağır, bana da yan etki yapacak” ön yargısından kaynaklanan ilaç kullanma korkusu nedeniyle tedavi daha başlamadan bitmektedir.
Sonuç olarak ilaçlar az veya çok yan etki yapsa da mutlaka doktora danışılmalı, onun fikri alınmalı ve gerekirse doz düşürüldükten sonra tekrar ilaç kullanılarak tedavi sürdürülmelidir.
Paylaş