Paylaş
Hayvan korkusu, çeşitli hayvanlardan duyulan korku ve rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde en yaygın korku türü olup bazen birden çok hayvana karşı duyulmaktdır.
Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar dışında hamamböceği, fare gibi hayvanlara karşı da tiksinti ve korku bir arada ortaya çıkmaktadır. Hayvan korkusu kimi zaman çocuklukta başladığı gibi kimi zaman da erişkin yaşlarda bir hayvanın saldırısına uğrayarak oluşabilmektedir. Örneğin çocukluğunda korkusu olmadığı halde bir insan köpek ısırması ile köpeklerden korku duyar hale gelebilmektedir. Kimi zamanda direkt olarak zarar görmediğimiz halde aileden bir kişinin korkusu nedeniyle korkuyu öğrenebilmekte kimi zamanda ‘Jaws’ filminde olduğu gibi gördüklerimizden korkuya kapılabilmekteyiz. Bir başka teoride ise insanın içindeki bir takım bastırdığı duyguların korku halinde ortaya çıktığı ve kişinin böylelikle bilinç altı sıkıntıları ile başetmesine yardım ettiğine inanılmaktadır. Kadınlar erkeklerden daha çok hayvan korkusuna sahip olabilmektedir.
Hayvan korkusuna sahip bir kişi bu hayvanların olduğu ortamlara girmekten kaçınmakta , kazara aynı ortamda olursa büyük rahatsızlık ve korku duymaktadır. Öyle ki köpek korkusu olan bir danışanım yolda gördüğü bir köpekten kaçarken araba çarpmış ve büyük bir kaza geçirmişti. Aynı şekilde kedilerden korkan bir genç kız bu korkusu nedeniyle bir yere gidip yemek yiyemez ve oturamaz hale gelmişti. Bu nedenle hayvan korkuları insan yaşantısını kısıtlamaktadır.
Hayvan korkusunu yenme konusunda sistematik duyarsızlaştırma sistemi ile tedavi uygulanmaktadır. Bu yöntemde kişiye önce rahatsız olduğu hayvanın resmi gösterilmekte bu resme bakmaya alıştıktan sonra bu hayvan bulunduğu yerden uzak bir yere konup buna alışması sağlanmakta en son durumda ise iyice yakına getirilip evcil bir hayvan ise sevdirilmektedir. Bunların yapılmasının zor geldiği durumlarda ise nefes egsersizleri ve gevşeme yöntemleri uygulanıp kişinin rahatlaması ve rahatsız olduğu hayvan ile karşılaştığında daha sakin olması sağlanmaktadır.
Bunun dışında bilişsel ve davranışçı terapiler ile korkularının üzerine gitmekte ve kaçınma davranışını azaltarak bu korkuyu yenmeleri sağlanmaktadır. Bu terapiler ile çok büyük oranda düzelme sağlanmakta geri kalan korkularda ise kısa bir süre ilaç tedavisinden faydalanılabilinmektedir .Sonuç olarak korkular çoğumuza saçma gelebilen ama bu korkuya sahip olan insanların hayatını karartabilen duygulardır. Bu nedenle bu korkuların bir an önce ortadan kalkması için yardım almak yaşam kalitesini arttırmak yönünde fayda sağlamaktadır.
Paylaş